Lintwormen bij paarden

Tot voor kort was een infectie met lintwormen bij paarden moeilijk te diagnosticeren en werd er aangenomen dat een infectie met lintwormen eigenlijk geen kwaad kon.

Er zijn nu betere methoden ontwikkeld om de aanwezigheid van lintwormen in het paard aan te tonen. Hiermee werd het ook duidelijk dat grote aantallen lintwormen tot bepaalde vormen van koliek kunnen leiden.

De meest voorkomende lintworm bij het paard

Anoplocephala perfoliata is 5 tot 8 cm lang en bevindt zich in het laatste stuk van de dunne darm, bij de overgang naar de blinde darm. De lintworm heeft grote monddelen waarbij hij zich vastzet aan de darmwand en zich daar voedt.

De lintworm bestaat uit segmenten die vol zitten met eieren. De segmenten worden afgestoten en verlaten het lichaam,al dan niet intact, via de mest. Soms zijn deze segementen als grote witte stukken in de mest te zien.

De lintwormeieren komen via de uitwerpselen in de wei terecht en worden opgenomen door mosmijten. De mosmijten worden door het paard met het gras opgegeten en zo infecteert het dier zich weer. De periode van het opnemen van de besmette mosmijten tot het uitscheiden van eieren in de mest duurt 2 maanden. De mosmijt kan overleven in hooi en kuilvoer dus de besmetting kan het hele jaar doorgaan.

De aanwezigheid van lintwormen in het paard kan bevestigd worden door het aantonen van wormeieren in de mest. De eieren worden echter maar in zeer kleine aantallen uitgescheiden wat de diagnose via de mest moeilijk maakt.

Nu kunnen we door middel van bloedonderzoek ook de aanwezigheid van lintwormen vaststellen. Bij deze bloedtest kunnen we ook een redelijke inschatting maken van de hoeveelheid lintwormen. Dit is van belang aangezien er problemen op kunnen treden bij aanwezigheid van grote aantallen wormen.

De lintwormen beschadigen de darmwand wat tot verstoppingen en krampkoliek kan leiden. Soms leiden ze tot verteringsstoornissen met diarree als gevolg.

De gewone wormmiddelen zoals ivermectine werken niet tegen de lintworm. Het middel van keuze is praziquantel. Deze stof is sinds kort voor paarden in de handel, al dan niet gecombineerd met ivermectine.

Om problemen te voorkomen adviseren we om twee keer per jaar te ontwormen met eenmiddel waar praziquantel in zit.