De Hamster

De Hamster

Hamsters winnen snel aan populariteit. Helaas zijn ze niet allemaal even tam en worden we wel eens getrakteerd op een paar scherpe tandjes. In onze kliniek worden hamsters regelmatig behandeld voor allerlei aandoeningen en is ook chirurgie mogelijk voor deze kleine diertjes dankzij speciale apparatuur. Door de lage gewichten van deze diertjes brengt met name de anesthesie enige risico’s met zich mee. Door ultramoderne bewakingsapparatuur kunnen wij de anesthesie zo veilig mogelijk toepassen.
Hieronder volgt wat algemene informatie over hamsters.

Klasse – Mammalia (zoogdieren)
Orde – Rodentia (knaagdieren)
Familie – Cricetidae (woelmuizen)
Geslacht en soort – Mesocricetus Auratus (Goudhamster of Syrische hamster)
– Cricetules Griseus (Chinese Dwerghamster)
– Cricetus Cricetus (gewone hamster)

Oorsprong en voorkomen

De goudhamster is ca. 15-19 cm. groot en afkomstig uit het Midden-Oosten en Zuidoost Europa. Rond 1930 is de Syrische hamster in Europa geïntroduceerd.
De Chinese dwerghamster is een stukje kleiner (10 cm.) en heeft een donkere streep over zijn rug. Zijn oorsprong ligt in China.
Enkele kleuren die bij de goudhamster voorkomen zijn: wildkleur, wit, crème, bont en albino.
In het wild bevolken deze diertjes steppeachtige gebieden, het zijn verwoede gravers en in de schemer of in de nacht scharrelen zij hun voedsel bij elkaar. Hierbij kunnen zij de wangzakken enorm volproppen. Het zijn ook deze huidplooien die de beestjes erg gewild maken in de cosmetische industrie als proefdier. Inmiddels zijn meer dan 3000 wetenschappelijke publicaties over de goudhamster verschenen.

Voortplanting

De hamster heeft de kortste draagtijd van alle zoogdieren, uitgezonderd de buideldieren, namelijk 16-17 dagen. En de nakomelingen zijn na amper 2 1/2 maand alweer geslachtsrijp.
Alle nu levende goudhamsters in de Verenigde Staten en Europa zijn nakomelingen van één ouderdier dat in 1930 door een expeditie vanuit Noord-Syrië is meegenomen.

Geslachtsrijp 1.5-2 maanden (vrouwtje Chinese hamster ruim 3 maanden)

Fokrijp 2 maanden
Oestrische cyclus 4-5 dagen
Draagtijd 16-17 dagen (Chinese hamster 21 dagen)
Nestgrootte 6-9
Geboortegewicht 1.5-3 gram
Speenleeftijd 17-20 dagen
Volwassen gewicht 120-140 gram
Temperatuur 36.8-37.8 C
Levensduur tot maximaal 6 jaar, gemiddeld 1-3 jaar, bonte variëteiten 1-2 jaar

Huisvesting en verzorging

Hamsters dienen apart gehuisvest te worden om geweldige vechtpartijen te voorkomen.
Bij een omgevingstemperatuur van minder dan 5-6 oC zal de hamster een winterslaap gaan houden, mits er niet meer dan 8 lichturen per dag zijn.
Een hamster is niet echt handig en zou van een tafel vallen indien bijvoorbeeld kinderen hem daarop zetten.
De minimum afmetingen voor een kooi zijn 180 cm2 en 650 cm2 voor een hamster met jongen. In het algemeen wordt een bodemafmeting aangehouden van 50 x 25 cm. Voor de hoogte moet men minimaal 25 cm. aanhouden. Glas of kunststof is het meest geschikte materiaal maar men moet oppassen voor gekitte naden omdat hamsters hier graag aan knagen.
De bodem moet voorzien zijn van een dikke laag houtkrullen of turfmolm. Tevens moeten er speeltjes voor afleiding aanwezig zijn en eventueel geschikt nestmateriaal (tissuepapier bvb).
De optimale omgevingstemperatuur bedraagt 20-24oC bij een relatieve luchtvochtigheidsgraad van 50-60%.

Voeding

Naast een geschikte knaagdierkorrel kunnen hamsters bijgevoerd worden met een goede kwaliteit hooi, gras of paardebloemen. Natuurlijk moet men er op letten dat deze materialen vrij zijn van bestrijdingsmiddelen en meststoffen.
Verse, schone sla, appel en wortel stelt de hamster ook zeer op prijs. Als men zaden bij wil voeren dan zijn pinda’s, zonnebloempitten en maïs geschikt. Hier mogen de diertjes niet te veel van eten om vetzucht te voorkomen.
Omdat de hamster een omnivoor is zal het menu ook moeten voorzien in dierlijk eiwit. Hiervoor kan men kiezen uit vlees, gehakt, meelwormen, hondenbrokjes, kaas, ei of sprinkhanen.
Rozijnen, krenten en noten vallen ook in de smaak. Als knaaghout zijn takken van wilg of beuk geschikt.
Zoals bij vele diersoorten dient men op te passen voor abrupte wisselingen van het menu.

De voeropname bedraagt 5-12 gram per dag. Jongen eten vast voedsel na 7-10 dagen en drinken veel.
De waterbehoefte is 8-10 ml per dag, drinknippels moeten zodanig geplaatst zijn dat deze bereikbaar zijn voor jongen!
Coprofagie (het eten van eigen ontlasting) komt ook voor bij deze knaagdieren en dient om voedingsstoffen op te nemen die door de microbiële organismen in de dikke darm zijn gemaakt.
Ze kunnen slecht tegen simpele koolhydraten zoals sucrose en glucose.

Voedingsgerelateerde ziekten

Vitamine E tekort

Symptomen kunnen zijn: vermagering, kannibalisme, verminderde vruchtbaarheid en sterfte.

Voor meer info kan u gewoon langskomen in de praktijk.