Virussen, schimmels en bacteriën bij kippen

Favus of poederkam (“white comb disease”)

Deze huidaandoening wordt veroorzaakt door een schimmel.  Die veroorzaakt vederverlies, korsten, verdikte huid en plekken op de kam.  Aanvankelijk zijn de kippen zelden ziek, maar in latere stadia kunnen de vleugels beschadigd raken of de luchtwegen besmet worden.

Mycoplasma Gallisepticum (“Het snot”)

Dit is de meest voorkomende ademhalingsziekte bij kippen in de tuin.  Wanneer kippen met deze kiem besmet zijn, krijgen ze neusvloei, moeilijke ademhaling, vlekken op de vleugels en doen ze het algemeen minder goed.

Kippenpokken

Deze pokken worden veroorzaakt door een besmettelijk virus, waardoor kippen snot krijgen, verdikking van de oogleden en/of typische pokletsels aan de kop. Als de ogen volledig toe zitten zal een kip niet meer eten, dus dit dient absoluut voorkomen te worden! Met ondersteunende medicatie geraken de meeste kippen hier vanaf

Marek virus

Dit is een herpesvirus dat via inhalatie wordt doorgegeven.  Klassieke symptomen zijn verlamming van de poten, zenuwsymptomen, depressie, gewichtsverlies, diarree.  Bij de acute vorm, die vooral bij jonge dieren voorkomt, sterven de kippen binnen 3 dagen.

“Bumblefoot”

Door de bacterie stafylococcus kunnen de voetzolen pijnlijk opzwellen

 Schimmelinfectie krop (candida albicans)

Deze schimmel geeft een witte aanslag op de slijmvliezen en een verdikte krop.  Hierdoor zijn de kippen suf en hebben ze een slechte eetlust.