Vaak voorkomende parasieten bij kippen

Rode Vogelmijt (Dermanyssus Gallinae)

De rode vogelmijt is een hardnekkig klein mijtje (1mm) dat ’s nachts actief is en bloed zuigt bij de kippen (zo wordt hij rood). Kippen kunnen bloedarmoede krijgen en enorm verzwakken.  Deze mijt is niet altijd te zien op de kippen zelf en bevindt zich voornamelijk in kieren en spleten van het hok.  Kenmerkend zijn wel donkerder ventrale veren, rood abdomen, kippen die niet in het hok willen en soms ook huidirritatie bij de eigenaar.

Naast een grondige ontstmetting van het hok (liefst stomen of uitroken) moeten de kippen ook behandeld worden.  Enkel leegstand van het hok werkt niet want de mijten kunnen 6 maanden zonder voedsel overleven

Kippenluis (Menopon Gallinae)

De kippenluis is een kleine gele luis die zich snel kan voortbewegen en vooral rond de cloaca-opening zit. Deze komt vaker voor in herfst en winter.

  

Kalkpootmijt

Dit is een veel voorkomende mijt die zich nestelt onder de schubben van de poten van de kip. De kip krijgt jeuk en onstekingen, de poten worden dikker met korsten en in erge gevallen kan de kip niet meer stappen en/of sterven tenen af.  Belangrijk dus is dat snel genoeg ingegrepen wordt.  Als eerste moeten de poten schoongemaakt worden en de korsten verwijderd.  Er wordt dan een schurftmiddel gegeven en de poten moeten met een dikke laag vaseline worden ingesmeerd zodat de mijt niet meer kan ademen en zo afsterft.  Aangezien de mijten niet met het blote oog zichtbaar zijn moet het hok ook grondig gereinigd en ontsmet worden.

Coccidiose

Coccidia zijn darmparasieten die een kip heel ziek kunnen maken: de kip zit ineengedoken, lusteloos, groeit niet en heeft bloederige diarree en slijmvorming in de mest.  Vooral jonge dieren zijn gevoelig, andere factoren zijn huisvesting (teveel kippen bijeen), stress en verlaagde immuniteit.

Trichomonas Gallinae (“het geel”)

Deze parasiet wordt verspreid via het drinkwater en veroorzaakt wonden en gele abcessen in de mond-en keelholte waardoor de kippen niet goed kunnen eten, benauwd worden en vermageren.