Andere aandoeningen bij kippen

Impactie krop

Stase van voedsel in de krop, d.w.z. het voedsel kan niet meer verder en de krop gaat uitzetten. Dit wordt vaak veroorzaakt door lang gras.  Hierbij moet de krop terug gestimuleerd worden door massage, paraffine olie bij te geven, de kip ondersteboven te houden en bij extreme gevallen de inhoud chirurgisch te verwijderen.

Windeieren

Dit zijn eieren zonder kalkschaal, meestal veroorzaakt door een calciumtekort (maar kan ook door stress, salpyngitis of een andere ziekte).

Eigen eieren eten

Wanneer kippen hun eigen eieren opeten wordt aangeraden nepeieren bij de nestboxen te leggen, de nestboxen donkerder te maken of regelmatig te rapen

Vederpikken

Kippen kunnen bij zichzelf en andere kippen extreem gaan pikken, meestal door stress of een calciumtekort.  Het doel is dus ook om stress te verminderen, calcium bij te geven en goed te controleren op luizen.  Er bestaat ook een bitterspray tegen vederpikken.

Splay leg

Bij kuikens komt het wel eens voor dat de pootjes te zwak zijn en uiteenglijden.  De pootjes worden dan 2-3 dagen bijeengebonden met watjes ertussen