Vlooien en Teken

Vlooien behoren tot de meest voorkomende uitwendige parasieten bij onze honden en katten. We zien ze  tegenwoordig het hele jaar door, en zelfs katten die altijd binnen blijven kunnen er plots last van hebben.

Buiten het bezorgen van jeuk brengen deze hinderlijke beestjes ook lintworm over, en bij een langdurige infectie kan het dier verzwakt worden en bloedarmoede krijgen. Door de jeuk gaan de dieren zich veel krabben en likken met wondjes en korstjes al gevolg.
Kleine beestjes met grote gevolgen dus.

Levenscyclus van de vlo

Vlooien behoren tot de groep van de vleugelloze insecten. Het zijn afgeplatte, bruine diertjes die 1 tot 3 mm groot zijn en dankzij hun grote achterste springpoten ver weg kunnen springen. Bij onze honden en katten is het voornamelijk de kattenvlo die voorkomt, en ook mensen kunnen hier door gebeten worden.

Vlooien drinken bloed bij mens en dier en een vrouwtje legt ca 24 tot 36 uur na haar eerste bloedmaaltijd eitjes. Die  blijven een tijdje aan de vacht van de dieren hangen en vallen er dan af. Zo zijn ze in een korte tijd in het hele huis of het hele verblijf van het dier verspreid. Afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid komen de eitjes na 2 tot 10 dagen uit.

De larven kruipen weg van het licht en gaan zich verstoppen in kiertjes, spleten en donkere plekken. Ondertussen eten ze van het organisch materiaal (bv huidschilfers en ontlasting van volwassen vlooien) dat ze onderweg tegen komen.

De larve vervelt een aantal keer en zal zich dan gaan omvormen tot een pop die veilig ingepakt zit in een cocon. Door de cocon zijn poppen heel moeilijk te bestrijden. Onder invloed van trillingen in de omgeving komen de poppen uit. Dat kan reeds na enkele dagen maar het kan ook tot anderhalf jaar duren voor de pop uitkomt.

We hebben dan een nieuwe volwassen vlo die erg hongerig is en zich zo snel mogelijk wil voeden. De cirkel is rond: na de eerste bloedmaaltijd zal het vrouwtje beginnen met eitjes leggen.

Hoe weet ik of mijn huisdier vlooien heeft?

 

Een hond of kat die besmet is met vlooien herken je doordat hij/zij zich vaak krabt en wast. Als je de haren een beetje spreidt, zie je  vaak vele zwarte puntjes (dit is de ontlasting van de vlooien) en soms zie je vlooien rondkruipen. Er bestaan ook vlooienkammetjes waarmee je je dier moet kammen en waarop je dan de vlooien-uitwerpselen kan zien. Als je die plet tussen natte wat of keukenrol zal je zien dat ze rood verkleuren.

Door het vele krabben kunnen er wondjes ontstaan. Sommige honden en katten zijn bovendien allergisch aan het speeksel van de vlo. Bij hen wordt de jeuk nog veel erger. Zo kan één vlooienbeet 5 tot 7 dagen jeuk veroorzaken. Vooral katten gaan zich dan overmatig wassen. Hierdoor vinden we soms geen vlooien of uitwerpselen op het dier terug. We zien dan wel vaak dat de haren deels afgebroken of gekwetst zijn of dat ze zelfs kale plekken krijgen.

Bij een erge besmetting, vooral dan bij jonge dieren, kunnen de vlooien voor een algemene zwakte zorgen en zelfs voor bloedarmoede.

Vlooien brengen bovendien lintwormen over.

Reden genoeg dus om hier snel iets aan te doen.

Wat kan ik doen om mijn dier te beschermen?

Er bestaan verschillende producten om vlooien te voorkomen. Helaas zijn sommige producten niet doeltreffend meer. Dit omwille van resistentie van de vlo tegen de producten. Gelukkig is de vlo niet tegen alle producten resistent. Zo vindt u goed werkende producten bij ons in de praktijk en kan u bij ons kiezen uit tabletten, pipetten en halsbanden.Sommige zijn maandelijks toe te dienen, andere werken 3 maanden. We zoeken samen met u naar het product dat het meest geschikt is voor uw huisdier.

 

Wat als mijn huisdier reeds besmet is?

Is uw hond of kat reeds besmet met vlooien, dan moet u hem/haar hiervoor behandelen. Elke vlo legt elke dag 30 tot 50 eitjes die in uw huis belanden. Daarom moet u de omgeving ook behandelen. Stofzuig heel uw huis grondig, vooral spleten en kieren, en gooi dekentjes in de was (minstens op 60°wassen om de eitjes te doden) of leg ze in de diepvriezer. Heeft uw hond of kat een erge besmetting, dan kan het nodig zijn om uw huis te behandelen met een aangepaste spray . Al deze producten kan u bij ons in de praktijk vinden.
Tenslotte kan het nodig zijn uw dier te ontwormen. Vlooien brengen immers lintwormen over. U kan dit soms herkennen doordat u ter hoogte van de anus van uw dier kleine rijstkorreltjes vindt. Dit zijn stukjes lintworm en ze bewijzen dat uw dier besmet is. Niet alle ontwormingsmiddelen doden deze lintwormen, het is daarom belangrijk dat u het juiste product gebruikt.

De teek

Een teek is geen insect maar behoort tot de groep van de mijten en de spinnen. Ze hebben in het volwassen stadium dan ook acht poten. Ze hebben een bruingrijs lichaam met een zwarte kop.

Teken komen vooral voor in bossen, struiken en tuinen. Ze zitten daar op takken en bladeren of in het gras te wachten tot een gastheer (een vogel of een zoogdier als een hond, kat of een mens) voorbijkomt. Ze laten zich dan vallen of kruipen snel tussen de haren van die gastheer. Vervolgens boren ze met hun snuit door de huid en dankzij weerhaken op die snuit blijven ze vasthangen.
Daarna zuigen ze zich vol met bloed. Een teek die nog geen bloedmaaltijd gehad heeft, is maar 2 tot 4mm groot. Terwijl ze zich volzuigen nemen ze toe in omvang, en wanneer ze zich volledig volgezogen hebben, kunnen ze 12mm of iets meer dan een centimeter groot worden.

Zijn teken gevaarlijk?

Teken kunnen ziektes overbrengen, waarvan de meeste bekende de ziekte van Lyme is. Katten zijn hier gelukkig niet zo vatbaar voor.

Hoe kan ik mijn dier beschermen?

Door uw hond of kat te behandelen met het juiste product, beschermt u uw huisdier. Er bestaan pipetten, tabletten of banden. We zoeken samen met u naar het meest geschikte product voor uw huisdier. Let wel op, want sommige producten die voor honden gebruikt worden, zijn giftig voor katten. U kan de juiste producten in onze praktijk verkrijgen, zo bent u er zeker van dat u het beste product meekrijgt voor uw huisdier.

Wat als ik toch een teek vind bij mijn huisdier?

Merkt u toch een teek bij uw dier, dan kan u deze best zo snel mogelijk verwijderen. Gebruik hiervoor een speciaal tekenhaakje. Met dit tekenhaakje gaat u onder de kop, en draait dan voorzichtig een paar keer rond tegen de klok in. De teek zal dan vanzelf loslaten.

Verdoof de teek niet op voorhand met alcohol of iets dergelijks, en begin niet aan hem te trekken. De teek zal als reactie hierop zijn (mogelijk besmet) speeksel in uw hond of kat brengen. Na het verwijderen van de teek kunt u eventueel wat IsoBetadine® op het wondje doen. Soms blijft het kopje van de teek achter in uw dier. Deze valt er meestal vanzelf uit.

Voor meer info over teken en hun overdraagbare ziektes, klik hier.