Tandverzorging bij de kat

Een goede mondhygiëne is bij katten al even belangrijk als bij mensen. Hoewel onze katten andere problemen kennen (zij hebben bijvoorbeeld zelden last van ‘gaatjes’), komen tandproblemen regelmatig voor. U kan dit als eigenaar mee helpen voorkomen.

‘Mijn kat heeft een slechte adem’

Eigenaars komen wel eens op consultatie  met de klacht dat hun kat een slechte adem heeft. In bijna alle gevallen is dit te wijten aan voedselresten die tussen de tanden blijven hangen, tandplak, bacteriën en tandsteen.

Hoe ontstaat tandsteen?

Tandsteen ontstaat door de verkalking van tandplak. Tandplak is een dun laagje op de tanden dat bestaat uit speeksel, voedselresten, levende en dode bacteriën. Wanneer tandplak blijft hangen aan de tanden,  verkalkt dit tot tandsteen. Tandsteen gaat zich dan opstapelen en kan grote brokken vormen.

Wat zijn de gevolgen?

Wanneer tandsteen niet verwijderd wordt, zal na een tijd ook het tandvlees aangetast worden. Het tandvlees wordt  dan rood en pijnlijk en gaat zich terugtrekken. Toch blijven de dieren nog eten omdat het instinct om te overleven groter is dan de pijn.
Ondertussen krijgen bacteriën de kans om op te klimmen en zich te nestelen tussen de tand en het kaaksbeen. Hierdoor komen de tanden los te zitten wat nog meer pijn veroorzaakt.

Een overzichtje van de gevolgen van een slechte mondhygiëne bij uw kat:

 • ontwikkeling van tandsteen;
 • een slecht riekende adem;
 • rood en gezwollen tandvlees;
 • teruggetrokken tandvlees;
 • loszittende en rottende tanden;
 • hevig kwijlen;
 • pijn;
 • niet meer willen eten.

Kan ik voorkomen dat mijn kat tandsteen krijgt?

Er zijn echter een aantal zaken waarop u kan letten om de vorming van tandsteen tegen te gaan:

Voeding
De belangrijkste factor in het ontstaan van tandvlees is het geven van natte voeding. Dieren die natte voeding krijgen, zullen veel sneller last van hun tanden hebben. Geef uw kat daarom droge voeding, en bewaar de blikvoeding om uw dier af en toe eens te trakteren op iets lekkers.

Er bestaat ook specifieke voeding, bestaande uit brokken die groot zijn en van een speciale structuur waardoor ze enkel breken als de tand er volledig door zit.  Zo reinigen ze de tanden en verfrissen ze de adem tijdens het kauwen.


Tanden poetsen

Bij sommige katten is het nodig hen een handje te helpen door hun tanden te poetsen. Gebruik hiervoor nooit tandpasta voor mensen, want hier zit te veel fluor in voor uw kat. Er zijn speciale tandpasta’s op de markt om het gebit van uw dier te reinigen. Klanten die reeds de tandpasta gebruiken, hebben ons laten weten dat de Orozyme tandpasta met kippensmaak meestal goed verdragen wordt.
U kan een aangepaste tandenborstel gebruiken ofwel een vingerborstel. Het is soms even uitzoeken wat het beste gaat bij uw dier.

Orozyme Bucco Fresh poeder of koekjes

Lukt het tandenpoetsen niet goed? Dan heeft Orozyme nog een oplossing voor u: het Bucco-fresh poeder is een poeder dat u over het eten van uw dier strooit, en dat ook weer de nodige enzymes bevat om tandsteen tegen te gaan. Dit bestaat nu ook in koekjesvorm.  Aanvullend hierop bestaat er een vloeistof die u bij het drinkwater moet voegen en die dezelfde werking heeft.

Regelmatig controleren

Wij kijken bij de jaarlijkse controle van uw dier steeds de tanden van uw hond na. Tijdens het jaar kan u zelf ook de tanden van uw hond controleren. Merkt u plots een slecht riekende adem op of begint uw hond hard te kwijlen, is het geen slecht idee om eens even binnen te springen om de tanden van uw dier te laten checken.

Zoals u kunt merken is het dus belangrijk om voldoende aandacht te geven aan een goede mondhygiëne bij uw kat. Dit kan door uw dier:

 • droge voeding te geven;
 • zijn of haar tanden te poetsen met aangepaste tandpasta
 • poeder over zijn/haar eten te strooien of vloeistof bij zijn/haar drinken voegen;
 • regelmatig zijn of haar tanden te laten controleren.