Sterilisatie van de poes

Poezen worden seksueel actief vanaf de leeftijd van 6 maanden. Ze worden regelmatig krols en veranderen dan in ware ontsnappingshelden. Ongewenste nestjes (tot wel 3 per jaar) zijn hier het gevolg van. Hun gedrag verandert ook in deze periode: ze miauwen op een klaaglijke manier, lopen voortdurend rond de benen van de eigenaars en rollen op hun rug.

Wat gebeurt er precies bij een sterilisatie?

In onze praktijk worden bij een sterilisatie van de poes de eierstokken, eileiders en de baarmoeder volledig verwijderd. De productie van oestrogenen en progesteron wordt hierdoor zo goed als stilgelegd.
Deze ingreep is vanzelfsprekend onomkeerbaar.
De juiste benaming voor deze ingreep is eigenlijk ook castratie (dit betekent namelijk het verwijderen van de voortplantingsorganen, terwijl sterilisatie eigenlijk het onderbreken hiervan is zonder ze te verwijderen). Toch wordt in het algemeen de term sterilisatie gebruikt voor het castreren van poezen , en de term castratie voor het castreren van katers.

(Een alternatief voor sterilisatie bij poezen is het geven van de kattenpil. De hoge hormonenspiegel die hierdoor verkregen wordt, leidt op termijn vaak tot melkkliertumoren. Deze vorm van tumoren is vaak kwaadaardig en zaait snel uit naar andere organen.  Ook baarmoederontsteking zien we geregeld bij deze oudere poezen. Als deze aandoening niet met spoed behandeld wordt, is ze altijd fataal.)

VOORDELEN VAN STERILISATIE

Niet meer krols worden

Na de sterilisatie worden poezen niet meer krols. Het gedrag dat hiermee gepaard gaat zoals het weglopen van huis, nerveus rondlopen, miauwen, langs benen lopen, aandacht vragen enzovoort zal hiermee ook verdwijnen.

Geen ongewenste nestjes!

Poezen blijken tijdens de krolsheid plots te veranderen in ware ontsnappings­helden en komen dan gedekt weer thuis aan. Indien uw poes gesteriliseerd is, hoeft u zich geen zorgen meer te maken over ongewenste nestjes.

Geen kans meer op baarmoederontstekingen

Tijdens de krolsheid produceert de poes  het hormoon progesteron dat er voor zorgt dat het baarmoederslijmvlies verdikt. Dit is nodig om eventueel bevruchte eicellen op te vangen en ze te laten innestelen. Dit veranderde slijmvlies is echter gevoelig voor infectie door bacteriën die vanuit de vagina omhoog kruipen. Wanneer het slijmvlies ontstoken is, ontstaat een baarmoeder­ontsteking. Een baarmoederontsteking is een zeer ernstige aandoening en moet onmiddellijk geopereerd worden, zoniet kan de poes hieraan sterven.

Bij elke krolsheid wordt de kans op zo’n baarmoederontsteking groter. Laat u uw poes steriliseren, dan wordt de baarmoeder mee verwijderd en kan dit probleem niet meer optreden.

Verminderde kans op melkkliertumoren

Bij elke krolsheid stijgt de kans dat uw poes op latere leeftijd melkkliertumoren zal ontwikkelen. Deze tumoren ontstaan door de hormonen die tijdens deze periode geproduceerd worden, nl. progesteron en oestrogenen. Bij katten die gesteriliseerd worden vóór de eerste krolsheid, is de kans op melkkliertumoren 0.05%, na de eerste krolsheid 8%. Erna mag je rekenen op ongeveer 3% kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren per krolsheid.

Verminderde kans op het ontwikkelen van suikerziekte

Uit onderzoek is gebleken dat gesteriliseerde katten minder kans hebben op het ontwikkelen van suikerziekte. Het is zelfs zo dat katten met suikerziekte hiervan kunnen genezen door ze te laten steriliseren.

NADELEN
Eens gesteriliseerd, kan u dit niet meer ongedaan maken
Omdat de eierstokken, eileiders en baarmoeder verwijderd worden, is het onmogelijk om de ingreep ongedaan te maken. Indien u later graag zou fokken met uw dier, is dit niet meer mogelijk.

MISVATTINGEN
Jammergenoeg bestaan er nog misvattingen over de sterilisatie waardoor mensen besluiten om hun dier niet te laten opereren. Om deze opvattingen de wereld uit te helpen, bespreken we kort de belangrijkste:
‘Na de sterilisatie wordt het dier dik en lui.’

Het mag wel duidelijk zijn dat het dier dik wordt door te veel te eten, en niet omdat het gesteriliseerd is. Hoe komt het dan deze uitspraak zo hardnekkig blijft rondgaan? Na de sterilisatie heeft uw kat tot 30% minder energie nodig omdat het metabolisme daalt (afhankelijk van dier tot dier), wat dus wil zeggen dat u haar minder voeding moet geven. Veel eigenaars beseffen dit niet en blijven hun dier evenveel voederen, waardoor zij dan inderdaad kan bijkomen.

‘Het is beter voor mijn kat wanneer zij één nestje gehad heeft. Ze wordt dan aanhankelijker en dit zou ook gezonder zijn.’

De aanhankelijkheid van uw kat heeft niets te maken met het feit of ze al een nestje gehad heeft of niet. Hoe aanhankelijk uw poes is, hangt af van hoe ze is opgevoed en van de omgeving waarin ze op dat moment verblijft. Er is ook geen enkele reden om aan te nemen dat het gezonder zou zijn voor uw poes als zij een nestje gehad heeft. Deze uitspraak blijft hardnekkig bestaan, maar is ondertussen reeds achterhaald.

‘Je spaart het geld van een sterilisatie uit door de pil te geven.’

Het geven van de pil vergroot ook aanzienlijk de kans op het ontstaan van melkkliertumoren. Zou je optellen hoeveel geld je hebt uitgegeven aan de pil gedurende al die jaren, en tel je daarbij het geld voor de operatie omdat er melkkliertumoren gegroeid zijn, dan was de sterilisatie een goedkoper én gezonder alternatief geweest.

‘Het geven van “de pil” bij de poes is gemakkelijk.’

Door het geven van de pil kan je er nooit zeker zijn dat je poes nooit drachtig zal worden. De poes kan immers de pil zonder dat u het merkt weer uitbraken.

‘Het risico van de operatie is te groot, mijn kat zou ‘in de operatie’ kunnen blijven.’

Alle operaties gebeuren bij ons via gasanesthesie, wat de veiligste vorm van anesthesie is. Bovendien worden de patiënten continu bewaakt aan de hand van een monitor en is er naast de chirurg altijd een anesthesist aanwezig. Het risico dat een gezonde kat in de operatie blijft, is dus gering. Daarbij bestaat, zoals hierboven besproken, de kans dat uw poes later toch nog geopereerd moet worden owv een baarmoederontsteking of melkkliertumoren. De kat is dan oud en ziek waardoor dat het risico beduidend groter is.

Wetgeving

Alle katten en kittens moeten gecastreerd/gesteriliseerd worden voor ze 5 maanden oud zijn en/of voor verkoop of adoptie. Dit geldt ook voor katten en kittens die gratis weggegeven worden. Uitzonderingen hierop zijn katten die naar een erkende fokker (met HK-nummer) gaan of die voor het buitenland bestemd zijn. 

Indien u nog verdere vragen heeft, twijfel niet om ons te contacteren.