Het 8+ consult

Het 8+ consult is een uitgebreide consultatie bedoeld voor katten vanaf 8 jaar.  Bij dieren van deze leeftijd kunnen kwaaltjes of sluimerende ziekten voorkomen die vaak (nog) niet duidelijk zijn of waar ze nog geen last van blijken te hebben.  Bv. Nierziekte bij de kat komt pas tot uiting wanneer reeds 75% van de nieren is aangetast!

Uw kat heeft de meeste kansen om een gezonde oude dag te hebben als we deze aandoeningen tijdig kunnen vaststellen.  Dit gebeurt door middel van een uitgebreid bloedonderzoek en urine-onderzoek.  Zo kunnen we de werking van de organen nagaan, eventuele aandoeningen opsporen en indien nodig een behandeling opstarten of preventief te werk gaan.

Hoe gaat dit precies in zijn werk?

Tijdens een 8+onderzoek geven we extra aandacht aan ouderdomskwaaltjes. Dit doen we op 3 verschillende manieren:

1) via een vragenlijst achterhalen we hoe uw kat zich thuis gedraagt. Soms beseffen eigenaars dan dat er heel geleidelijk veranderingen in het gedrag van hun kat te zien zijn, zonder dat zij dit doorhadden;

2) we voeren een grondig klinisch onderzoek uit;

3) we onderzoeken bloed en urine

Voor het urineonderzoek vragen we u om, indien mogelijk, een urinestaal mee te brengen. U kan altijd niet-absorberende kattenbakkorrels komen halen zodat u eenvoudig urine kan verzamelen.
Het bloed dat we afnemen onderzoeken we direct in het labo van de praktijk. We controleren niet alleen de verschillende bloedcellen (witte en rode bloedcellen en bloedplaatjes) maar ook de functie van de belangrijkste organen (lever, nier, pancreas, schildklier, …).

De urine controleren we op eiwitten, bloed, suiker, de concentratie, …

Na het consult krijgt u een verslag mee van de huidige gezondheidstoestand van uw kat en geven we u advies over mogelijk te nemen maatregelen.

Wie?

Vanaf de leeftijd van 7 à 8 jaar komt één kattenjaar overeen met 5 mensenjaren. Op deze leeftijd zijn de katten nog niet “oud” en vertonen ze hopelijk nog niet te veel problemen.
Anderzijds is het steeds mogelijk dat er lichte slijtage begint te komen op bepaalde organen, en daarbij is onze leuze steeds: voorkomen is beter dan genezen.

Hopelijk kan dit onderzoek uitwijzen dat u zich geen zorgen hoeft te maken in de nabije toekomst. Vinden we wel iets bij het klinisch onderzoek of het bloedonderzoek dan kan er meestal nog tijdig iets aan gedaan worden waardoor erger kan voorkomen worden.
Soms is een kleine aanpassing, vb aan de voeding, al voldoende om een langer en vooral gezonder leven te garanderen voor uw huisdier.

Daarom raden wij aan om uw ouder dier één keer per jaar te laten onderzoeken tijdens een uitgebreid 8+consult.

Praktisch

Is uw huisdier ouder dan 8 jaar en is hij/zij bij ons gevaccineerd dan krijgt u samen met de vaccinatie een uitnodiging  voor een 8+ onderzoek. U belt ons dan even op zodat we samen een afspraak kunnen regelen.

Is uw huisdier voor één of andere reden niet (meer) gevaccineerd dan kan u zelf het initiatief nemen en ons bellen om een afspraak te maken voor een 8+ consult.

Een 8+ consult duurt een klein uurtje.

1. We vragen u een eenvoudige vragenlijst in te vullen
2. We nemen 2ml bloed af bij uw kat. Dit bloed onderzoeken we direct in het labo van de praktijk.
3. We onderzoeken de dichtheid van de urine en controleren op bloed, suiker, kristallen, … .
4. We doen een volledig klinisch onderzoek
5. Het gewicht wordt nagekeken en een BCS (body condition score) bepaald
6. Kattinnen controleren we op tumoren in de melkklieren
7. We controleren de bloeddruk van uw kat
8. De ingevulde vragenlijst wordt besproken
9. De uitslagen van de bloed- en urine testen worden besproken
10. De voeding en voedingsbehoeften worden besproken
11. Wij beantwoorden al uw vragen of opmerkingen en zoeken samen naar de beste oplossing.

Van dit alles krijgt u een overzichtelijk verslag mee met eventueel aanbevelingen om uw oudere hond in topvorm te houden.

Stappenplan voor het seniorconsult:

–   maak een afspraak op 014/45.46.47 ;
–   verzamel op de dag van afspraak ‘s morgens wat urine;

–   noteer welke voeding uw huisdier op dit moment krijgt.