Castratie van de kater

Bij de castratie worden de teelballen verwijderd. Bij de kater gebeurt dit via een snede in de balzak. Hierdoor wordt de productie van testosteron stilgelegd. Deze ingreep is vanzelfsprekend onomkeerbaar.

Waarom zou je je kater laten castreren? We zetten de voordelen even voor u op een rijtje.

Geen frustraties meer om zich voort te willen planten

Zodra er ergens in uw buurt een poes krols is (en dit kan tot kilometers ver in de omtrek zijn), pikt uw kat deze geur op. Hij krijgt de drang om zich voort te planten en wordt daardoor onrustig. Doordat hij letterlijk niet zijn neus achterna mag gaan, geraakt hij gefrustreerd. Dit kan zich uiten door te beginnen miauwen, aan deuren krabben, voortdurend rondlopen, … . U kan uw kater van deze frustraties af helpen door hem te laten castreren.

Verminderde neiging weg te lopen en rond te zwerven

Intacte of niet-gecastreerde dieren hebben de neiging om van thuis weg te lopen om op zoek te gaan naar een poes. Hierdoor kunnen zij voor overlast zorgen door over straat te lopen, andere katen lastig te vallen, voortdurend aan deuren of ramen te miauwen, … . Ook voor de eigenaar van de kat is het niet leuk wanneer zijn of haar dier zo vaak van huis is.
Wanneer het dier gecastreerd is, valt de drang om rond te zwerven weg.

Minder neiging om te vechten met andere katers

Katers geraken wel eens in de clinch met elkaar. De oorzaken hiervan kunnen hormonaal zijn en kunnen dan opgelost worden door castratie.
Wanneer een poes krols is, ontstaat er tussen de katers een concurrentie strijd. Ze kunnen heel hevig met elkaar vechten en elkaar verwonden. Bij een gecastreerde kater is er geen hormonale stimulus om te strijden voor een poes.

Voorkomen van ongewenste nestjes

Hoewel eigenaars van katers hier zelf niet rechtstreeks hinder van ondervinden, moeten zij toch hun verantwoordelijkheid nemen. Door hun dier te laten castreren, voorkomen zij dat een ander met de ‘last’ zit.

Verminderde neiging om te sproeien

Katers bakenen hun territorium af door het onder andere te markeren met urine. Ze doen dit door te sproeien, wat een scherpe en onaangename geur achterlaat.  Wanneer ze dit ook binnen in huis beginnen te doen, wordt het echt problematisch. Indien zij echter op voldoende jonge leeftijd gecastreerd worden, komt sproeien owv territorium afbakenen bijna niet meer voor.

 

NADELEN

Blaasgruis
Gecastreerde katers hebben een grotere kans op het ontwikkelen van urinekristallen. Dit kan u voorkomen door het dier een optimale voeding te geven en overgewicht te voorkomen. Meer info over blaasgruis vindt u hier.

Overgewicht

Gecastreerde katers hebben tot 25% minder energie nodig dan hun niet-gecastreerde soortgenoten. Dit betekent dat u vaak minder voeding mag geven. Vele mensen blijven dezelfde hoeveelheid geven, of geven een calorie-rijke voeding waardoor de kater snel in gewicht toeneemt. Dit komt niet door de castratie zelf, maar wel omdat zijn voeding niet optimaal is.

Wetgeving

Alle katten en kittens moeten gecastreerd/gesteriliseerd worden voor ze 5 maanden oud zijn en/of voor verkoop of adoptie. Dit geldt ook voor katten en kittens die gratis weggegeven worden. Uitzonderingen hierop zijn katten die naar een erkende fokker (met HK-nummer) gaan of die voor het buitenland bestemd zijn.