Blaasproblemen bij de kat

Dierenartsen zien regelmatig katten die moeite hebben met plassen.

Enkele verschijnselen hierbij zijn: frequent naar de kattenbak gaan maar minder tot bijna niet meer plassen, naast de kattenbak of op andere plaatsten plassen, klaaglijk miauwen tijdens het plassen, persen, likken van penis of vulva en bloed bij de urine.  Via een klinisch onderzoek en urine onderzoek kunnen we nagaan wat het probleem is. Blaasontsteking en blaasstenen kunnen voorkomen, maar vaak hebben we te maken met blaasgruis. Dit fenomeen wordt ook wel FLUTD genoemd (feline lower urinary tract disease).

Wat is blaasgruis?
Blaasgruis is een ander woord voor kristalvorming. In de blaas van de kat worden dan kleine kristallen gevormd die de blaaswand en urinebuis irriteren. De meest voorkomende kristallen zijn struviet- en oxalaatkristallen.

                         
Figuur 1: Struvietkristallen                Figuur 2: Oxalaatkristallen

De kristallen prikken in de wand van de blaas wat pijn en bloeding veroorzaakt. Bovendien kunnen de kristallen samenklitten waardoor stenen gevormd worden die voor verstopping kunnen zorgen. Een verstopping van de blaas en urinebuis is zeer ernstig en geldt als een spoedgeval! De kat kan de blaas niet ledigen waardoor deze zou kunnen scheuren. Een verstopping moet dan ook onmiddellijk behandeld worden.

             
Figuur 3: Blaasstenen           Figuur 4: Een door blaasstenen verstopte urinebuis

Hoe ontstaat blaasgruis?

  • De kristallen worden gevormd uit mineralen als magnesium en fosfor. Indien de voeding een hoog gehalte aan deze mineralen bevat, bevordert dit de vorming van de kristallen.
  • De kristallen worden sneller gevormd wanneer de zuurtegraad van de urine verandert (struvietkristallen onstaan bij een te hoge zuurtegraad, oxalaatkristallen bij een te lage zuurtegraad). De zuurtegraad wordt onder andere bepaald door de voeding.
  • Wanneer uw kat weinig plast of de blaas niet volledig leegplast, worden de kristallen minder snel weggespoeld en hebben ze dus een grotere kans om samen te klonteren. Katten gaan minder vaak plassen wanneer ze te weinig drinken, wanneer ze overgewicht hebben, bij een vuile kattenbak, wanneer andere katten in de buurt zijn, … .
  • Hoewel kristallen zowel bij katers als kattinnen voor komen, lopen katers een groter risico op verstopping. Dit komt omdat de urinebuis bij katers langer en smaller is dan bij kattinnen. Het risico is groter bij gecastreerde katers.

Hoe weet u of uw kat blaasgruis heeft?
Katten met blaasgruis hebben één of meerdere van de volgende symptomen:

  • Ze persen tijdens het plassen;
  • Ze hebben pijn bij het plassen;
  • Ze plassen vaker maar kleinere hoeveelheden;
  • Ze plassen plots buiten de kattenbak;
  • De urine heeft een abnormale kleur (bv. door bloed).

Indien uw kat één of meerdere van de bovenstaande symptomen vertoont, kan u best bij ons langskomen. Wij nemen dan een urinestaal dat microscopisch onderzocht wordt. Op die manier kunnen wij bepalen of uw kat inderdaad kristallen in zijn of haar urine heeft. Het kan ook nodig zijn om een RX-foto te nemen om te controleren of er blaasstenen aanwezig zijn. Een blaassteen werkt als een soort ‘kristalmagneet’: bij katten met  blaasstenen zijn vaak geen losse kristallen meer te vinden omdat die worden aangetrokken tot en samenkleven met de blaassteen.

Wat kan u hieraan doen?
Indien is vastgesteld dat uw kat kristallen in de urine heeft, wordt hij of zij op een speciaal dieet gezet. Welk type voeding hangt af van het soort kristallen. In onze streken zijn struvietkristallen de meest voorkomende.

Deze dieetvoeding moet het hele leven gegeven worden. Ze bestaat zowel in droog- als in natvoer. Het is belangrijk dat katten met kristallen veel vocht opnemen. Daarom is natvoer bij deze katten serk aan te raden. Daarnaast moeten deze katten veel drinken. Zorg ervoor dat er steeds vers drinkwater klaarstaat.  Zorg voor een goed grote kom die een beetje verder dan het katteneten staat.  Om uw kat aan te moedigen kan u een speciale drinkfontein plaatsen. Door het steeds stromende water wordt uw kat geprikkeld om meer te drinken.


Figuur 6: Een drinkfontein moedigt uw kat aan meer te drinken.

Kristallen kunnen heel pijnlijk zijn voor uw kat. Kom daarom tijdig langs indien u denkt dat uw kat problemen heeft bij het plassen.