TTA rapide

Tuberositas Tibiae Advancement (TTA)

Herstel Kruisband door het naar voren brengen van een stukje van het onderbeen (tibia).
Bij een scheur van de voorste kruisband werd er meestal op een of andere manier een nieuwe band gecreëerd die moet zorgen voor de stabilisatie van het gewricht.
De oorzaak van het probleem blijft op die manier echter onbehandeld. Hierdoor komt er evenveel stres op het nieuwe ligament en durven complicaties al eens optreden. Vooral bij honden boven de 15 kg kan het nogal eens problemen geven. De voornaamste zijn het loskomen van de band, het opstapelen van vocht rond de band en het onstaan van arthrose.
Er is nu een nieuwere techniek: TTA (Tuberositas Tibiae Advancement)

Bij deze techniek zal de oorzaak van het probleem aangepakt worden en er moet er dus geen nieuwe band geplaatst worden.

Van het voorste stuk van het scheenbeen (tibia) wordt er een stuk losgemaakt en naar voren gebracht. In de verkregen opening steken we een “kooi”. Dit is een titanium implantaat dat ervoor zorgt dat het stukje naar voor blijft. Dan bevestigen we een plaatje op het fragment en op het bot. Dit houdt alles op zijn plaats terwijl het kan genezen.

Sinds kort is er ook van deze operatie weer een verbeterde versie namelijk TTA rapide. Het is deze techniek die, door het volgen van gespecialiseerde opleidingen, nu ook in onze praktijk kan toegepast worden.
Bij de gewone TTA wordt het voorste gedeelte van het bovenste deel van het scheenbeen losgezaagd (zie foto’s verderop) en opnieuw vastgezet door middel van implantaten. Een soort wig in de vorm van een kooi komt tussen het bot en de tuberositas geplaatst. Zo wordt dit gedeelte van het scheenbeen (nl de tuberositas tibiae) een aantal millimeter naar voor en naar boven verplaatst.
Bij de vernieuwe versie zijn er minder implantaten en wordt de tuberositas niet volledig doorgezaagd. Dit geeft weer enkele voordelen.

Operatie

De ingreep bestaat uit 3 delen:
1. preoperatieve planning
2. gewrichts-operatie
3. TTA-rapid procedure

1. Preoperatieve planning.

De bedoeling van de ingreep is het voorste stuk van het scheenbeen (tibia) naar voor te brengen. Maar de opening die we creëren moet natuurlijk juist zijn.
Deze metingen gebeuren allemaal digitaal op ons radiografie toestel. Na het nemen van foto’s kan onder een bepaalde hoek de meting zeer juist gebeuren.
De waarde die we zo verkrijgen bepaalt de grootte van de kooi die in het bot moet komen.

2. Gewrichts-operatie

De eigenlijke ingreep begint met het uitkuisen van het gewricht.
Na het openmaken inspeceren we de staat van de menisci en de voorste kruisband.
De restanten van de gescheurde band worden weggenomen en het gewricht gespoeld.
Nu sluiten we het gewricht en kan de eigenlijke TTA beginnen.

3. TTA rapide

We benaderen het bot langs de binnenkant van het been.
Eerst wordt er een klein gaatje (Maquet gat) geboord aan de onderkant van de tuberositas, tot waar de zaagsnede moet komen.
De juiste plaats is op voorhand bepaald op de digitale RX.
Hierin komt een voorlopige pin die dient om de geleider te plaatsen om de zaagsnede exact te kunnen maken. Na het maken van de snede in het bot gaan we het voorste stuk langzaam openen, zodat er geen breuk optreed aan het einde van de snede. Als er voldoende opening is wordt de dikte van het bot gemeten en de kooi geplaatst.

Deze kooi heeft verschillende lipjes die op maat geplooid worden. In de openingen komen schroeven die alles op zijn plaats houden.

Alle implantaten zijn van titanium, een zeer sterk materiaal. Hierdoor kunnen de schroeven dunner zijn om beter te kunen werken.

Door de verplaatsing vanhet stukje bot zal de aanhechting van de rechte knieband ook naar voor verplaatst worden. Deze verplaatsing is wat de knie weer stabiel maakt, de rechte knieband neemt als het ware de functie over van de kruisband. Vanaf dit moment is geen voorste gekruiste band meer nodig en zal de hond een stabiele en direct belastbare knie hebben.

Dan rest ons alleen nog de operatiewonde te sluiten. Dit doen we, zoals bij alle operaties, met een resorbeerbare draad. Dit wil zeggen dat de draad volledig van zichzelf zal verdwijnen. Een snelle genezing zonder litteken is zo gegarandeerd.

Nazorg:

Het botfragmant moet natuurlijk vastgroeien in zijn nieuwe posite. Daarom zal de beweging de eerste 6 weken moeten beperkt worden.
Een verband zal niet altijd aangelegd worden maar kan om tijdelijk wat druk te geven.
Meestal steunen de dieren vrij vlug op het geopereerde been. Mogelijk krijgen ze nog ontstekingsremmers en een voedingssuplement om het gewricht te beschermen.

  • De eerste 4 weken enkel een kleine wandeling aan leiband
  • Na 4 dagen op controle om de wonde te controleren
  • Na een 10 tal dagen kan begonnen worden met fysiotherapie
  • Na 1 maand een controle foto om te zien of het helingsproces goed verloopt