Tandverzorging

Een goede mondhygiëne is bij honden al even belangrijk als bij mensen. Hoewel onze honden andere problemen kennen (zij hebben bijvoorbeeld zelden last van ‘gaatjes’), komen tandproblemen regelmatig voor. U kan dit als eigenaar mee helpen voorkomen.

‘Mijn hond heeft een slechte adem’

Eigenaars komen wel eens op consultatie  met de klacht dat hun hond een slechte adem heeft. In bijna alle gevallen is dit te wijten aan voedselresten die tussen de tanden blijven hangen, tandplak, bacteriën en tandsteen.

Hoe ontstaat tandsteen?
Tandsteen ontstaat door de verkalking van tandplak. Tandplak is een dun laagje op de tanden dat bestaat uit speeksel, voedselresten, levende en dode bacteriën. Wanneer tandplak blijft hangen aan de tanden,  verkalkt dit tot tandsteen. Tandsteen gaat zich dan opstapelen en kan grote brokken vormen.

Wat zijn de gevolgen?
Wanneer tandsteen niet verwijderd wordt, zal na een tijd ook het tandvlees aangetast worden. Het tandvlees wordt  dan rood en pijnlijk en gaat zich terugtrekken. Toch blijven de dieren nog eten omdat het instinct om te overleven groter is dan de pijn.
Ondertussen krijgen bacteriën de kans om op te klimmen en zich te nestelen tussen de tand en het kaaksbeen. Hierdoor komen de tanden los te zitten wat nog meer pijn veroorzaakt.

Een overzichtje van de gevolgen van een slechte mondhygiëne bij uw hond:

ontwikkeling van tandsteen;
een slecht riekende adem;
rood en gezwollen tandvlees;
teruggetrokken tandvlees;
loszittende en rottende tanden;
hevig kwijlen;
pijn;
niet meer willen eten.

Kan ik voorkomen dat mijn hond tandsteen krijgt?
Sommige rassen zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van tandsteen dan andere. Vooral de kleinere rassen zoals de Yorkshire Terrier en de poedels hebben al heel vroeg last van tandproblemen.
Maar ook binnen hetzelfde ras zien we vaak individuele verschillen. Dit komt doordat de vorming van tandplak en tandsteen onder andere beïnvloed wordt door de zuurtegraad van het speeksel, en dit is voor elk individu een klein beetje anders.
Ook de leeftijd speelt een rol: hoe ouder uw dier, hoe groter de kans dat hij of zij tandsteen ontwikkelt. Daarom vormt de tandcontrole dan ook een belangrijk onderdeel bij de controle van uw senior-huisdier.

Er zijn echter een aantal zaken waarop u kan letten om de vorming van tandsteen tegen te gaan:

Voeding
Een belangrijke factor in het ontstaan van tandsteen is het geven van natte voeding. Dieren die natte voeding krijgen, zullen veel sneller last hebben van hun tanden.

NIEUW: Hills heeft een nieuwe lijn honden- en kattenbrokken op de markt gebracht die extra verzorging geven aan de tanden; De brokstructuur is zodaning aangepast dat de brok pas breekt wanneer de hele tand door de brok gaat (in tegenstelling tot andere brokken die bij de eerste kracht al breken). Zo worden de tanden veel grondiger gereinigd. Bovendien vinden de honden en katten ze nog lekker ook!

  

Kauwen: een natuurlijke vorm van tandenpoetsen
Dieren in het wild hebben niet zo snel last van tandsteen. Dit komt omdat zij op de botten van hun prooien kauwen, waardoor hun tanden gereinigd worden. Geef daarom uw hond regelmatig iets hard om op te kauwen, maar wees voorzichtig. Botten (bv. kippeboutjes) kunnen versplinteren waardoor scherpe stukken in de keel, maag of darmen van de hond kunnen prikken. Geef daarom aangepaste kauwbenen. In onze praktijk vindt u de Orozyme kauwstrips en kauwbenen. Deze strips versplinteren niet en zijn daarom volkomen veilig. Bovendien geven ze naarmate de hond hierop kauwt, enzymen vrij die de vorming van tandsteen tegengaan.

Tanden poetsen
Niet alle honden kauwen graag, en bij sommige honden is het nodig hen een handje te helpen  door hun tanden te poetsen. Gebruik hiervoor nooit tandpasta voor mensen, want hier zit te veel fluor in voor uw hond of kat. Er zijn speciale tandpasta’s op de markt om het gebit van uw dier te reinigen. Klanten die reeds de tandpasta gebruiken, hebben ons laten weten dat de Orozyme tandpasta met kippensmaak meestal goed verdragen wordt.
U kan een aangepaste tandenborstel gebruiken ofwel een vingerborstel. Het is soms even uitzoeken wat het beste gaat bij uw dier.

Orozyme Dental croq
Dit product bevat een speciaal type algen die via het darmstelsel opgenomen wordt en naar de speekselklieren gaat. Vanuit hier worden ze uitgescheiden en zijn ze werkzaam: Ze voorkomen de vorming van tandplak en verzachten het aanwezige tandsteen zodat deze laatste sneller los laat. Bovendien zorgt het voor een frisse adem! Dit product kan dagelijks gebruikt worden en bestaat in brokjes- of een poedervorm.

 

Orozyme RF2 sticks

Dit is een kauwstaaf die een soort biofilm, een laagje, gaat leggen over de tanden. Zo wordt er deels voorkomen dat er tandplak en viezigheid aan de tanden gaat zitten.

Extra maatregelen
Lukt het tandenpoetsen niet goed en wilt uw hond echt niet kauwen op kauwstrips of  kauwbeentjes? Dan heeft Orozyme nog een oplossing voor u: Aquadyl is een vloeistof dat u bij het drinkwater van uw dier voegt, en dat ook weer de nodige enzymes bevat om tandsteen tegen te gaan. Dagelijks verversen is nodig.

Regelmatig controleren
Wij kijken bij de jaarlijkse controle van uw dier steeds de tanden van uw hond na. Tijdens het jaar kan u zelf ook de tanden van uw hond controleren. Merkt u plots een slecht riekende adem op of begint uw hond hard te kwijlen, is het geen slecht idee om eens even binnen te springen om de tanden van uw dier te laten checken.

Zoals u kunt merken is het dus belangrijk om voldoende aandacht te geven aan een goede mondhygiëne bij uw hond. Dit kan door uw dier:

droge voeding te geven;
enzymatische kauwstrips of koekjes te geven;
zijn of haar tanden te poetsen met aangepaste tandpasta;
poeder over het eten te strooien of vloeistof bij het drinken voegen;
regelmatig zijn of haar tanden te laten controleren.