Sterilisatie van de teef en de poes

De laatste jaren laten steeds meer mensen hun hond steriliseren. Ze hebben hiervoor verschillende redenen: sommigen voor de grote kans op baarmoederontsteking op latere leeftijd, anderen laten het doen omdat ze geen nestje willen of omdat ze de ‘last’ van de loopsheid niet willen, nog anderen hopen het weglopen van hun dier te voorkomen, enzovoort. Daarnaast zijn er nog verscheidene mensen die bewust kiezen om hun dier níet te steriliseren omdat ze bang zijn dat hun dier zwaarder zal worden. We zetten even de voor- en nadelen voor u op een rijtje.

Wat gebeurt er precies bij een sterilisatie?

In onze praktijk worden bij een sterilisatie van de teef de eierstokken, eileiders en de baarmoeder volledig verwijderd. De productie van oestrogenen en progesteron wordt hierdoor stilgelegd.
Deze ingreep is vanzelfsprekend onomkeerbaar.
De juiste benaming voor deze ingreep is eigenlijk castratie (dit betekent namelijk het verwijderen van de voortplantingsstructuren, terwijl sterilisatie eigenlijk het onderbreken hiervan is zonder ze te verwijderen). Toch wordt in het algemeen de term sterilisatie gebruikt voor het castreren van teven, en de term castratie voor het castreren van reuen.

VOORDELEN

Niet meer loops of schijndrachtig worden
Na de sterilisatie worden teven niet meer loops of schijndrachtig (behalve indien uw dier tijdens de loopsheid gesteriliseerd werd, dan kan zij nog eenmaal schijndrachtig worden). Het gedrag dat hiermee gepaard gaat zoals het weglopen van huis, nerveus rondlopen, janken, speelgoed verdedigen, enzovoort zal hiermee ook verdwijnen.

Geen ongewenste nestjes

Teven blijken tijdens de loopsheid plots te veranderen in ware ontsnappings­helden en komen dan gedekt weer thuis aan. Indien uw hond gesteriliseerd is, hoeft u zich geen zorgen meer te maken over ongewenste nestjes.

Geen kans meer op baarmoederontstekingen

Tijdens de loopsheid, produceert de teef  het hormoon progesteron dat er voor zorgt dat het baarmoederslijmvlies verdikt. Dit is nodig om eventueel bevruchte eicellen op te vangen en ze te laten innestelen. Dit veranderde slijmvlies is echter gevoelig voor infectie door bacteriën die vanuit de vagina omhoog kruipen. Wanneer het slijmvlies ontstoken is, ontstaat een baarmoeder­ontsteking. Een baarmoederontsteking is een zeer ernstige aandoening en dient onmiddellijk geopereerd te worden, zoniet kan de teef hieraan sterven.
Bij elke loopsheid wordt de kans op zo’n baarmoederontsteking groter. Ongeveer 1/3 van de teven ontwikkelt dit op latere leeftijd. Laat u uw teef steriliseren, dan wordt de baarmoeder mee verwijderd en kan dit probleem niet meer optreden.

Verminderde kans op melkkliertumoren

Bij elke loopsheid stijgt de kans dat uw teef op latere leeftijd melkkliertumoren zal ontwikkelen. Deze tumoren ontstaan door de hormonen die tijdens deze periode geproduceerd worden, nl. progesteron en oestrogenen. Bij honden die gesteriliseerd worden vóór hun eerste loopsheid, is de kans op melkkliertumoren 0.05%, na de eerste loopsheid 8%. Erna mag je rekenen op ongeveer 3% kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren per loopsheid.

Verminderde kans op het ontwikkelen van suikerziekte
Uit onderzoek is gebleken dat gesteriliseerde honden minder kans hebben op het ontwikkelen van suikerziekte. Het is zelfs zo dat honden met suikerziekte hiervan kunnen genezen door ze te laten steriliseren.

NADELEN

Eens gesteriliseerd, kan u dit niet meer ongedaan maken
Omdat de eierstokken, eileiders en baarmoeder verwijderd worden, is het onmogelijk om de ingreep ongedaan te maken. Indien u later graag zou fokken met uw dier, is dit niet meer mogelijk.

Incontinentie

Bij sommige honden gebeurt het wel eens dat ze op latere leeftijd wat urineverlies hebben. Dit komt echter niet zo vaak voor en wordt ook gezien bij teven die niet gesteriliseerd zijn. Dit probleem is goed te verhelpen met medicatie.

Vachtverandering

Het kan gebeuren dat na de sterilisatie de vacht van structuur verandert. Vooral langharige rassen blijken hier gevoeliger voor te zijn. Bijvoorbeeld bij de Spaniëls en Setters zou de vacht donziger en krulleriger kunnen worden en iets moeilijker te onderhouden waardoor een extra bezoek aan de trimmer nodig kan zijn.

Wanneer kun je het beste je dier laten steriliseren?
Om de kans op melkkliertumoren zo klein mogelijk te houden, is het het best om uw hond te laten steriliseren voor de eerste loopsheid. We raden u daarom aan om uw hond vanaf 6 maanden leeftijd te laten steriliseren.

MISOPVATTINGEN over sterilisatie

Jammer genoeg bestaan er veel misopvattingen over sterilisatie waardoor mensen besluiten om hun dier niet te laten opereren. Om deze opvattingen de wereld uit te helpen, bespreken we kort de belangrijkste:

‘Na de sterilisatie wordt het dier dik en lui.’

Het mag wel duidelijk zijn dat het dier dik wordt door te veel te eten, en niet omdat het gesteriliseerd is. Hoe komt het dan deze uitspraak zo hardnekkig blijft rondgaan? Na de sterilisatie heeft uw hond tot 30% minder energie nodig omdat het metabolisme daalt (afhankelijk van dier tot dier), wat dus wil zeggen dat u haar minder voeding moet geven. Veel eigenaars beseffen dit niet en blijven hun dier evenveel voederen, waardoor zij dan inderdaad kan bijkomen.
De boodschap is dus om uw hond voldoende beweging te blijven geven en de voeding aan te passen.

‘Het is beter voor mijn hond wanneer zij één nestje gehad heeft. Ze wordt dan aanhankelijker en dit zou ook gezonder zijn.’

De aanhankelijkheid van uw hond heeft niets te maken met het feit of ze al een nestje gehad heeft of niet. Hoe aanhankelijk uw teef  is, hangt af van hoe ze is opgevoed en van de omgeving waarin ze op dat moment verblijft. Er is ook geen enkele reden om aan te nemen dat het gezonder zou zijn voor uw teef als zij een nestje gehad heeft.

‘Een sterilisatie bij de teef is duur. Je spaart het geld uit door de prikpil te geven.’
Wanneer je de hond de prikpil geeft, stijgt de kans op baarmoederontstekingen en melkkliertumoren aanzienlijk. Als je dan de prijs optelt van de prikpil ( 2 maal per jaar te geven gedurende heel haar leven) en de operaties voor de baarmoederontsteking en melkkliertumoren, dan is het totaal heel wat duurder dan de kosten van één sterilisatie.

‘Het risico van de operatie is te groot, mijn hond zou ‘in de operatie’ kunnen blijven.’
Alle operaties gebeuren bij ons via gasanesthesie, wat de veiligste vorm van anesthesie is. Bovendien worden de patiënten continu bewaakt aan de hand van een monitor en is er naast de chirurg altijd een anesthesist aanwezig. Het risico dat een gezond hond in de operatie blijft, is dus gering. Daarbij bestaat, zoals hierboven besproken, de kans dat uw teef later toch nog geopereerd moet worden owv een baarmoederontsteking of melkkliertumoren. De hond is dan ouder en ziek waardoor dat het risico beduidend groter is.

Indien u nog verdere vragen heeft, twijfel niet om ons te contacteren.