Puppy te koop, pup kopen, puppies kopen

Puppie te koop, pups te koop, pup kopen
Dit zijn veel voorkomende zoektermen die mensen gebruiken in een zoekmachine zoals Google om aan een pup te geraken.

Pas echter op, je komt meestal terecht bij de website van grote kennels die er alles aan doen om bovenin de lijst terecht te komen.

Oppassen geblazen

Waarom moet je oppassen, ze hebben alle rassen bij elkaar zitten, makkelijk toch?
Wel, bij deze “puppie grootwarenhuizen” of “puppiefabrieken” komt winst op de eerste plaats, de gezondheid en de socialisatie van de pup is niet zo belangrijk. Later zullen we hier verder op ingaan, met getuigenissen van mensen die in de val gelopen zijn.

Een hond, zoals wij die willen, is een sociaal dier dat intens met de mensen samen woont. Willen wij zo een hond dan moet er vooral in zijn eerste levensweken liefdevol mee omgegaan worden.

Socialisatie 
De eerste ca16 weken zijn wat wij noemen de “socialisatieperiode”. Dingen die de pups in die weken op een leuke manier meemaken  beschouwen zij als normaal. Worden ze in die periode niet goed behandeld dan zullen zij dat ook nooit vergeten en zullen uitgroeien tot probleem honden met een afwijkend sociaal gedrag. Hetzelfde gebeurt bij pups die in deze weken bijna geen ervaringen opdoen. Vaak zijn deze pups heel bang en onzeker omdat ze niet geleerd hebben met mensen, kinderen, andere honden, andere dieren om te gaan. Ze zijn nooit buiten hun hok geweest en zijn daardoor doodsebnauwd van verkeer, de stofzuiger, onverwachte geluiden, …

De verzorging
Ook medisch is deze leeftijd van groot belang. Heeft de moeder van de pup haar vaccinaties goed gekregen? Is de pup juist gevaccineerd, ontwormd,…? Bij een onderzoek blijkt dat ongeveer 80% van de pups NIET juist gevaccineerd zijn. Enkele veel voorkomende problemen: de eerste spuit werd te vroeg gegeven, de vaccinatie werd gegeven als de hond al ziek was, de grote cocktail werd niet volledig gegeven, er werd geen booster vaccinatie gegeven,…

De eerste stappen naar een nieuwe pup
Maar laat ons beginnen bij het begin. Je bent op zoek naar een pup en begint te zoeken op het internet. Je tikt in: Hondenkennel, Pup te koop, Puppie, … en je komt terecht op een website waar je kan kiezen tussen een honderdtal rassen. Mooie foto’s, uitleg, professioneel verzorgd, beste medische zorgen, geweldig sociaal, fantastisch verzorgd, 2 jaar garantie,…allemaal termen die je op die sites zult vinden.

Niets in minder waar als je weet hoe het er echt aan toe gaat. Laat ons het verhaal vertellen van enkele slachtoffertjes van deze praktijken.

Enkele getuigenissen
Lordi
Lordi is een geweldige mooie Engelse Bulldog. De niets vermoedende eigenaar gaat naar een kennel in de buurt, ziet de hond en is op slag verliefd. Ze krijgen de pup in hun handen en hebben voor de rest geen aandacht meer voor de papieren, ze vertrouwen erop dat alles in orde is. Er wordt hen verzekerd dat hij alle inentingen gehad heeft dat hij prima gezond is en van goeden huize komt.

Amper 3 dagen thuis begint de hond te hoesten en bezoeken ze onze praktijk. Lordi heeft gezwollen keelklieren, heeft koorts en heeft groen dik snot aan zijn neus hangen, hij eet nog wel maar is futloos. Op onze vraag of de eigenaars Hongaars spreken, vallen de mensen uit de lucht: zij waren een slachtoffer van deze import bende. Vermits Lordi nog eet, gaat hij naar huis met de nodige medicatie.

Een week later is Lordi nog slechter, eet niet meer en is er een geruis te  horen op zijn longen. Hij was niet meer in staat om te eten want al zijn tijd en energie had hij nodig om adem te halen.

Vermits hij al antibiotica had gekregen en niet beter werd hebben we besloten hem op te nemen in de kliniek om intensief te behandelen. Hij werd (ondanks het risico) in slaap gedaan om een longspoeling te doen en een voedingssonde in te brengen in zijn slokdarm. Uit het onderzoek bleek dat hij een zeer resistente kiem had die kennelhoest veroorzaakt. Verschillende antibiotica werkten niet meer om deze bacterie te doden. Na intensieve behandeling in hij na ongeveer 14 dagen beter maar met nog een lang herstelproces voor de boeg. We ontslaan hem uit de kliniek zodat hij thuis verder kan herstellen.

Jack
Het verhaal van Jack, de boerenfox is zo mogelijk nog erger. Zelfde kennel, zelfde verhaal aan de nieuwe eigenaar, met een schriftelijke garantie van gezondheid en een boekje dat volledig in orde zou zijn!!

Na 1 dag in zijn nieuwe huis was het al duidelijk dat Jack niet lekker was. De hond zag er eigenlijk al zeer slecht uit, veel te mager, lusteloos en at niet goed, ook hier was er een geruis te horen op de longen. Na onderzoek bleek dat ook hij te ziek was om naar huis te gaan en werd hij direct opgenomen voor verdere behandeling. Bij controle van zijn vaccinatieboekje bleek dat ook hier de vaccinaties totaal fout gegeven waren. Deze hond had wel een Belgisch paspoort, maar kan je dit vertrouwen?

Het opstarten van een intensieve behandeling bleek voor hem al te laat en hij is de volgende morgen overleden.

Zo zijn er veel gevallen van mensen die in de val trappen en de verkooppraatjes slikken van deze malafide handelaars.

Op zoek naar een pup
Een klant vertelt ons dat zij op zoek was naar een Chihuahua pup. Zij belde aan bij een kennel zonder evenwel een afspraak gemaakt te hebben. Zij werd zeer onvriendelijk behandeld en er werd verteld dat zij eerst een pup moest kiezen via internet. Ondertussen stond er wel een grote vrachtwagen met allemaal metalen kennels met pups erin die ze aan het uitladen waren. Deze eigenaar vond de hele situatie een beetje verdacht en heeft, gelukkig, voor een andere oplossing gekozen.

Hoe komt deze malaffide handel tot stand?
Hoe komt het nu dat het zo erg is kunnen worden? Waarom verkopen deze handelaars zo veel pups? Waarom moeten er honden geïmporteerd worden het de Oostblok landen? En waar moet je dan wel zijn om een gezonde pup te kopen?

1) Enkele jaren terug is er op de televisie een programma geweest waarin deze handel in pups voor het eerst aan het brede publiek werd tentoongesteld. Met verborgen camera’s hebben ze deze zaken gefilmd. De verbijstering bij de mensen was groot, er zou paal en perk aan gesteld worden. Een jaar later is iedereen dit vergeten.

2) Je hebt een herkenningsnummer nodig om te adverteren in een lokaal blaadje of op internet. Mensen die eens een nestje hebben met hun trouwe vriend, mogen dit niet kenbaar maken, blijven soms zitten met pups die dan opgekocht worden door handelaars of ze belanden in het asiel.

3)  De kweek van honden in het Oostblok is goedkoper dan in België. Zelfs met de kosten voor het transport naar hier  kunnen er nog woekerwinsten gemaakt worden.

4) Er is een zeer beperkte controle op de kweek, de gezondheidszorgen, de socialisatie,… in die landen.

5)  De mensen in het Oostblok hebben minder geld dan bij ons, de vaccinatie en andere kosten die gemaakt moeten  worden om de ouderdieren goed te verzorgen en dus ook voor een gezonde start van de pup moeten garant staan, worden dikwijls niet gedaan.

6) Deze handelaars gaan niet voor 1 nestje naar Hongarije, Polen, of Tsjechië. Zij gaan met een hele vrachtwagen. Pups worden soms te vroeg bij hun moeder weggehaald, komen in een enorme stres terecht tijdens het transport waardoor hun weerstand zakt en ze zitten met een hele hoop samen waardoor de infectiedruk zeer hoog  is. Er moet maar 1 zieke pup tussen zitten en de hele hoop wordt ziek.

7) Bij aankomst wordende dode pups gewoon weggegooid, zijn ze te ziek afgemaakt en de andere opgelapt.

8) Er zijn toch nog gezonde honden bij die nog niet ziek zijn op het moment dat de nieuwe eigenaar zijn pup gaat halen. Dit komt omdat er een incubatietijd is ( tijd tussen besmetting en ziek worden). Haal je de pup op in de incubatietijd dan is hij nog gezond als je hem koopt maar is hij al wel besmet en zal hij later ziek worden.

9) Bij het ophalen van een pup wordt er meestal niet vermeld dat hij uit het buitenland komt. Zo gaan de meeste mensen vol vertrouwen een pup kopen maar weten niet dat ze eigenlijk deze handel mee in stand houden.

10) Het is verplicht, als een hond van een land ingevoerd wordt dat niet vrij is van hondsdolheid,dat hij een vaccinatie hiervoor gekregen heeft in het land van herkomst. Bij controle door de bevoegde diensten van het ministerie kan de hond in beslag genomen woren en ingeslapen worden !!!!

Niet alle pups die verkocht worden via deze handel zullen ziek zijn of sterven. Er zal ook wel eens een pup tussenzitten die geluk heeft ( of genoeg weerstand) en dus niet ziek zal worden.

Over het gebrek aan socialisering hebben we dan nog niet gesproken. Kan iemand die 50 honden of meer heeft elke hond de nodige aandacht geven? Kan hij alle pups van die honden socialiseren en alle belangrijke dingen leren die nodig zijn op deze leeftijd? Kan hij die honden goed verzorgen en alle medische zorgen geven? Wat gebeurt er met al die teven als die geen nestje meer kunnen krijgen? Na een paar jaar zit je dus wel met heel veel honden die niets meer “opbrengen”.

Ook niet alle handelaars hebben malafide bedoelingen maar als “fokker” of “handelaar” een beroep is dan is de hond het slachtoffer!

Waar moet je dan wel zijn als je een pup wil kopen?
1)      Op de website van de Koninklijke Maatschappij St Hubertus ( www.KMSH.be) kan je een lijst vinden van eigenaars die op het moment een nestje hebben of verwachten en dit gerangschikt per ras. Soms iets duurder maar meestal in dezelfde grote orde van prijs met de garantie van afkomst. Ouders kunnen gezien worden, en de sociale omgeving kan gecontroleerd worden.
2)       Bij mensen thuis die een nestje hebben. Deze mogen adverteren in vb De Woef of moet je weten van horen zeggen. Soms weet je dierenarts wel ergens zo’n nestje zitten.

3)      In het asiel komen veel honden terecht die ongewild zijn geworden maar ook komen er regelmatig pups binnen die niet geplaatst geraakt zijn. Dikwijls zijn dit kruisingen welke veelal veel sterker zijn ( minder allergieën, aangeboren afwijkingen,…)

Besluit
Als het even kan, koop dan geen pup bij die grote puppy handelaars. Zij zijn daar een koopwaar en dienen enkel om zo veel mogelijk winst te maken voor die handelaars.
Wettelijk doen ze misschien niet veel mis maar ethisch des te meer.

PS1: Met de opkomst van de raskatten zien we het fenomeen van import uit het Oostblok ook al bij poezen.

PS2: De nieuwste trent van de puppy grootwarenhuizen: slecht geschreven, dreigende mails sturen naar mensen die deze walgelijke praktijken aan het licht brengen en dreigen met rechtzaken allerhande.
Gelukkig is de politie op de hoogte en hebben zij een lijst van deze dreigende “handelaars”. Verder zal het u ook niet verbazen dat er heel wat praktijken zijn die camera bewaking hebben.

PS3: Lees ook eens de tips op deze site: http://www.puppiestekoop.be/Puppies_Te_Koop/een_goede_hondenfokker/