Oorproblemen bij de hond

Net zoals mensen hebben ook honden wel eens last van hun oren. Dit kan verschillende oorzaken hebben en oorpijn is altijd onaangenaam voor het dier. We gaan daarom even dieper in op dit probleem bij onze hond.

Hoe weet ik of mijn hond een oorprobleem heeft?
Honden die last hebben van hun oren, vertonen de volgende symptomen:

  • ze schudden vaak met hun kop;
  • ze krabben vaak aan hun oren;
  • ze schuren met hun kop over de grond of tegen een wand;
  • er komt een typische geur uit het oor;
  • in het oor is vaak veel oorsmeer te zien.

Wanneer u vermoedt dat uw hond last heeft van zijn of haar oren, dan springt u best even binnen. Met de otoscoop kunnen wij tot aan het trommelvlies van uw dier kijken en zo beoordelen hoe erg het oor aangetast is.

Wat valt er hieraan te doen?
Hebben wij vastgesteld dat uw hond inderdaad een oorprobleem heeft, dan is het belangrijk dat de juiste behandeling opgestart wordt.

Swab-name
De juiste behandeling is afhankelijk van de oorzaak van het oorprobleem (bv. bacterieel, gisten, oormijt, … ). Soms is de exacte oorzaak niet duidelijk, en dan nemen we een swab. Een swab-name gebeurt door een speciaal ‘oorstokje’ diep in het oor van uw hond  te brengen. We doen dit tweemaal: één swab wordt in ons eigen labo onmiddellijk onderzocht onder de microscoop. Zo kunnen we direct bepalen of er oormijten aanwezig zijn of niet. De andere swab wordt in een aangepast milieu bewaard en naar het laboratorium opgestuurd. Daar wordt er een cultuur van gemaakt waaruit kan afgeleid worden wat de precieze oorzaak is van de oorproblemen van uw hond. Op basis hiervan bepalen we de juiste zalf of druppels.

De oren spoelen
Wanneer het oor van uw hond erg vuil is, dan raden we aan om het eerst grondig te laten reinigen. Het heeft immers geen zin om de oren te zalven wanneer er veel oorsmeer aanwezig is: de zalf zal nooit diep genoeg doordringen om zijn werking te kunnen uitoefenen.
Deze ingreep gebeurt meestal onder sedatie (lichte verdoving) omdat het oor vaak pijnlijk is door de ontsteking. Eerst wordt een oorreiniger gebruikt die het vuil los bruist waarna met een aangepaste sonde het oor tot tegen het trommelvlies gespoeld wordt. Eens de oren weer proper zijn, kunnen ze gezalfd worden.

Zalven
Wanneer de oorzaak van het probleem achterhaald is, kan de juiste zalf meegegeven worden. Wij doen u graag even voor hoe u thuis het oor kan zalven.
De nieuwste oorzalf is er één die een week lang werkzaam blijft en de behandeling voor u erg vereenvoudigd: wij doen de zalf in het oor, een week later komt u terug bij ons langs en wordt de behandeling herhaald. U hoeft zelf niets meer te doen.

Van groot belang is te weten of het trommelvlies nog intact is of niet: is het trommelvlies gescheurd, dan kan de verkeerde zalf grote gevolgen hebben en het midden- en binnenoor permanent beschadigen. Laat dit daarom eerst controleren vooraleer u een zalf in de oren van uw hond doet.

Kan u oorproblemen voorkomen?
U kan zelf regelmatig eens de oren van uw hond controleren door de oorschelp op te tillen en in het oor te kijken en eraan te ruiken: ziet u veel oorsmeer of merkt u plots een onaangename geur op, dan komt u best eens bij ons langs.
Heeft uw hond snel last van oorproblemen, dan kan u regelmatig een oorreiniger gebruiken. Met een oorreiniger verwijdert u het meeste vuil uit het oor zodat er geen vuil kan opstapelen en zo een ontsteking veroorzaken. Afhankelijk van dier tot dier gebruikt u dit 1 tot 3 keer per week of zelfs per 2 weken.

Wat u zeker NIET mag doen is met een wattenstaafje het oor van uw hond proberen te reinigen. Het wattenstaafje duwt het vuil immers enkel dieper de gehoorgang in. Daardoor stapelt het vuil zich op en ontstaan er nog sneller problemen.

Laat op tijd de oren van uw hond nakijken
Wacht u te lang met het behandelen van een oorprobleem, dan ontstaan er verdikkingen in de gehoorgang en in de oorschelp (zogenaamde bloemkoolvormige verdikkingen). Het is moeilijker om deze verdikkingen te behandelen omdat er veel gemakkelijker vuil achterblijft. Wacht dus niet te lang om langs te komen indien u vermoedt dat uw hond oorpijn of een ander oorprobleem heeft.