Knieletsel

Ruptuur van de voorste gekruiste band.

Wat is dit, hoe komt het, symptomen, behandelingsmogelijkheden.

1) Wat is een gescheurde voorste gekruiste band

Het kniegewricht is eigenlijk een anatomisch zwak gewricht. Het heeft allerlei “weke delen” nodig om stabiel te blijven. Deze zijn: de voorste- en achterste kruisband, de meniscussen, gewrichtsbanden,… Daarbij komt dat het gewricht erg flexibel is. Het kan bewegen in verschillende richtingen.
De kruisbanden lopen, zoals het woord zegt, gekruist over elkaar. De voorste kruisband zorgt ervoor dat het onderbeen niet naar voor kan schijven ten opzichte van het bovenbeen.
De menisci vangen schokken op tussen het boven- en onderbeen.

  

De meest voorkomende oorzaak van manken op de achterhand bij honden is een scheur van de voorste kruisband . Deze aandoening veroorzaakt, als ze niet op tijd behandeld wordt, artrose in het kniegewricht met chronisch manken tot gevolg.

2) Symptomen

Deze hangen af van het feit of het letsel acuut of chronisch is.

Acuut letsel:

Een acuut letsel komt meestal voor tijdens het bewegen. De ondervoet staat vast op de grond en het bovenlichaam maakt een draaiende beweging. Je zal het zeker kennen van voetballers, ze staan met hun spikes op hun schoenen vast in de grond en de rest van het lichaam draait en alle kracht komt op de voorste gekruiste band.
Tijdens deze beweging gilt de hond het plots uit van de pijn en staat op drie benen. Het gewricht staat gezwollen en is zeer pijnlijk bij manipulatie tijdens het klinisch onderzoek.
Als we het bovenbeen fixeren met de ene hand kunnen we het onderbeen naar voor verschuiven met de andere hand. Dit heet het schuiflade syndroom.

Als dit snel chirurgisch behandeld wordt is er in deze gevallen een zeer goede prognose.

Chronisch letsel.

Bij een chronisch letsel zal de hond intermitterend manken. Dit wil zeggen dat hij de ene dag mankt en de volgende dag weer normaal loopt. Het manken zal telkens weer terugkeren.

Het kan zijn dat de kruisband in dit geval maar gedeeltelijk over is. In eerste instantie zal de hond niet zo heel veel pijn hebben. Als op een dag de band volledig scheurt zal hij natuurlijk ook plots erge pijn vertonen en op drie benen lopen.
Door dit aanslepend probleem zal het dier zijn andere poot ook overbelasten en bestaat de kans dat zijn andere knie het ook zal begeven. Volgens sommige studies zal dit gebeuren bij ongeveer 70% van de honden.

Bij deze honden is er dikwijls al enige vorm van artrose ontstaan. Dit zal de prognose minder gunstig maken. Ook tijdens de operatie is er meer kans op complicaties. Het kapsel is immers sterk verdikt waardoor er meer bloedingen optreden.

3) Behandeling

We hebben nu ongeveer 20 jaar ervaring met het behandelen van letsels aan de voorste gekruiste band. In die jaren zijn er heel wat technieken geopperd als de ideale operatie. Dat er zoveel verschillende technieken zijn wil zeggen dat de knie een moeilijk te stabiliseren gewricht is dat er nog geen techniek is die de natuur kan benaderen.

Dit wil echter niet zeggen dat er geen goed technieken zijn. Onze chirurg zal, in overleg met u, de juiste operatie kiezen afhankelijk van oa. het gewicht van u dier.
De meest gebruikte technieken in onze praktijk zijn:
Extra articulaire fixatie
TTA rapide