Extra articulaire fixatie

Voorste kruisband: Extra capsulaire fixatie

Herstel via fixatiemethode buiten het gewricht
– Knie inspecteren en uitkuisen

Eerst zal bij elke techniek het gewricht geopend worden, de kruisband nagekeken en de gescheurde delen zullen weggenomen worden. De menisci worden beoordeeld. Als ze letsels vertonen moeten deze ook behandeld worden. Het gewricht wordt gespoeld en gesloten. Dan komt de eigenlijke stabilisatie. De verschillende technieken zullen nu besproken worden.

– Extra-capsulaire fixatie

Deze techniek wordt het meest toegepast bij honden onder de 15 kg. De bedoeling is om de knie te stabiliseren door de krachten die normaal inwerken op de voorste kruisband op te vangen door een sterke nylon draad buiten het gewricht.
Deze techniek is makkelijker dan andere TTA en geeft bij niet te zware honden een goed resultaat. Op de draad die gebruikt wordt zal bijna nooit een afstoting voorkomen.

Tijdens de operatie wordt er een kunstband geplaatst achter een klein botje, de fabella, gelegen achter de femur (bovenbeen). Dan gaat deze draad door een gaatje in het onderbeen. Deze wordt aangespannen zodat het kniegewricht nog kan plooien en strekken.

De nylon draad die we hiervoor gebruiken, is vrij stug en moeilijk te knopen. Daarom wordt deze vastgezet door een speciaal metalen kokertje. Met een speciaal apparaat nijpen we dit op verschillende plaatsen toe. Hierdoor kan de draad niet meer verschuiven.

Daarna worden de spieren en de huid terug gesloten. We gebruiken hievoor een hechtdraad die volledig resorbeert (oplost). Soms plaatsen we een steunverband.