De juiste voeding voor uw hond

In de media wordt er veel aandacht gegeven aan een gezonde voeding. Er zijn steeds meer gezondheidsgoeroes die ons met raad en daad bijstaan over een gezonde levensstijl. Dat een evenwichtige voeding belangrijk is, beseffen we onderhand allemaal. Maar dit geldt niet alleen voor onszelf, ook onze huisdieren hebben grote baat bij een uitgebalanceerde voeding.

Bent u reeds in onze praktijk langs geweest, dan hebben wij het vast al met u over de voeding van uw hond gehad. Wij hechten hier een groot belang aan en de ervaring leert ons dat dit een grote bijdrage levert aan het voorkomen en genezen van vele ziektes.

Wat is ‘een goede voeding’?

De juiste balans
Voedsel is samengesteld uit verschillende bestanddelen, namelijk: eiwitten, koolhydraten (suikers en vezels), vetten, vitaminen en mineralen, eventueel smaak, kleur- en bewaarstoffen. Deze stoffen moeten in de juiste verhoudingen aanwezig zijn. De bestanddelen moeten met andere woorden in evenwicht zijn met elkaar.
In veel voeders zit er een overmaat aan calorieën, waardoor we heel vaak honden en katten met overgewicht tegenkomen. De dieren eten de voeding graag door het hoge gehalte aan suikers en vetten, maar gezond is het niet.
Wat het juiste evenwicht is, is voor elke soort anders. Zo hebben honden en katten bijvoorbeeld een andere behoefte aan eiwitten.
Kies dus een voeder waarvan u zeker bent dat het de juiste balans heeft voor uw hond.

Kwaliteit van de bronnen
Een juist evenwicht alleen is echter niet genoeg. Ook de kwaliteit van de bestanddelen is enorm belangrijk.
Zo zijn er merken die hun eiwitbronnen halen uit bijvoorbeeld de pluimen van geslacht pluimvee.  Hier zijn onze honden echter niets mee, ze kunnen het niet opnemen en het grootste deel komt met de mest weer naar buiten. Zijn de eiwitten van een  hoog-kwalitatieve oorsprong, dan kan uw hond ze wel opnemen en gebruiken. Uw dier zal een mooiere vacht, betere weerstand en minder mest hebben.
Het is vaak hierin dat voeders van elkaar verschillen: hoe goedkoper het voeder, hoe goedkoper de bronnen en hoe lager de kwaliteit hiervan. Bovendien wordt er regelmatig van bron veranderd, afhankelijk van welke er op dat moment het goedkoopst is op de markt. Zo kan het gebeuren dat uw hond het maanden goed doet op een bepaald voeder, en dan plots problemen krijgt. Dit kan dan komen doordat de bronnen verwisseld zijn en er nu één gebruikt wordt die door uw dier niet goed verdragen wordt.

Vitaminen en Mineralen
Iedereen weet dat we genoeg vitaminen en mineralen moeten opnemen, maar ook hier geldt dat een juiste verhouding van groot belang is. Bij een tekort krijgen de dieren bijvoorbeeld een doffe vacht, broze botten en een verminderde weerstand. Maar ook een teveel zorgt voor problemen. Zo kunnen honden bijvoorbeeld last krijgen van blaasproblemen wanneer er in hun voeding te veel calcium, fosfor en magnesium aanwezig is.

Toegevoegde kleur- en smaakstoffen
Voeders met verschillende kleuren zien er vaak aantrekkelijker uit voor de eigenaars. Maar regelmatig zien we honden die reageren op deze voeders: ze krijgen jeuk, rode plekken, hebben last van winderigheid, diarree of braken. De kleur- en smaakstoffen kunnen een bijdrage leveren aan deze overgevoeligheid op het voeder.
In veel voeders zit er bovendien vaak een overmaat aan zout . Vaak eten de honden deze voeders nochtans graag. U kan het vergelijken met het voedingspatroon bij mensen: het is niet altijd het gezondste dat ook het lekkerste is en dat we het liefst eten.

Droge of natte voeding?

Wij nemen op dit vlak een duidelijk standpunt in: kies voor droge voeding! In natte voeding zitten
dezelfde  voedingsstoffen in als in droge (of dit zou toch zo moeten), maar er zit veel meer water in. U koopt dus eigenlijk duur water. Dit is natuurlijk uw eigen keuze.
De belangrijkste reden waarom wij droge voeding adviseren, is omdat natte voeding een veel grotere kans op tandproblemen geeft. Vaak klagen eigenaars dat hun hond enkel natte voeding wilt, en de brokken laat staan. Dit komt omdat natte voeding vaak een sterkere geur heeft en daardoor aantrekkelijker is voor de honden. Maar hier geldt weer hetzelfde principe: het lekkerste is zeker niet altijd het gezondste!

Door de bomen het bos nog zien
Hoe weet u nu of u de meest optimale voeding aan uw hond geeft? Het zou ons te ver leiden om alle voeders die op de markt zijn te bespreken. Wel kunnen wij u vertellen welke voeding wij aanraden.

In onze praktijk hebben wij gekozen voor twee soorten voeding met de volgende eigenschappen:

  • de samenstelling is volledig gekend en steeds dezelfde: er zitten dus nooit vreemde eiwitten in;
  • de bronnen die zij gebruiken zijn van hoge kwaliteit waardoor de verteerbaarheid 80% is! Hierdoor kunnen de meeste voedingsstoffen benut worden en hebben de honden minder mest;
  • zij bevatten geen chemische kleur- en smaakstoffen;
  • zij zijn perfect uitgebalanceerd waardoor uw hond alles krijgt wat hij/zij nodig heeft en op gewicht blijft.

Jarenlange ervaring leert ons daarbij dat de dieren ze heel lekker vinden ook.
Over de prijs hoeft u zich geen zorgen te maken: zij zijn vergelijkbaar met de voeders die u in de dierenwinkel vindt of liggen hier zelfs net onder.