Castratie van reu en kater: de voor- en nadelen

Bij de castratie worden de teelballen verwijderd. Bij de reu gebeurt dit via een snede tussen de penis en de balzak. Hierdoor wordt de productie van testosteron volledig stilgelegd. Deze ingreep is vanzelfsprekend onomkeerbaar.
Het is mogelijk om een reu tijdelijk te castreren via een ‘chemische castratie’. De reu krijgt dan een injectie waardoor de productie van testosteron tijdelijk stilgelegd wordt.

Waarom zou u uw hond laten castreren? Hieronder gaan we in op de voor- en nadelen. Bij alle opgenoemde punten geldt: hoe vroeger je je dier laat castreren, hoe groter het effect zal zijn.

VOORDELEN OP KORTE TERMIJN

Geen frustraties meer om zich voort te willen planten
Zodra er ergens in uw buurt een teef loops staat (en dit kan tot km ver in de omtrek zijn), pikt uw hond deze geur op. Hij krijgt de drang om zich voort te planten en wordt daardoor onrustig. Doordat hij letterlijk niet zijn neus achterna mag gaan, geraakt hij gefrustreerd. Dit kan zich uiten door plots beginnen janken of huilen, aan deuren krabben, voortdurend rondlopen, zijn staart achterna jagen of zichzelf tot bloedens toe likken. U kan uw hond van deze frustraties af helpen door hem te laten castreren.

Verminderde neiging weg te lopen en rond te zwerven
Intacte of niet-gecastreerde dieren hebben de neiging om van thuis weg te lopen om op zoek te gaan naar een teef. Hierdoor kunnen zij voor overlast zorgen door over straat te lopen, andere honden lastig te vallen, te janken of blaffen, … . Ook voor de eigenaar van de hond is het niet leuk wanneer zijn of haar dier zo vaak van huis is.
Wanneer het dier gecastreerd is, valt de drang om rond te zwerven meestal weg.

Minder neiging om te vechten met andere reuen
Reuen geraken wel eens in de clinch met elkaar. De oorzaken hiervan kunnen hormonaal zijn en kunnen dan opgelost worden door castratie.
Wanneer een teef loops is, ontstaat er tussen de reuen een concurrentie strijd. Ze kunnen heel hevig met elkaar vechten en elkaar verwonden. Bij een gecastreerde reu is er geen hormonale stimulus om te strijden voor een teef.

Verdwijnen van hyperseksueel gedrag
Reuen kunnen nogal eens hyperseksueel gedrag vertonen. Dit wil zeggen dat ze op verschillende voorwerpen dekbewegingen maken ( het zogenaamde “rijden”), zoals een deken, een pluche beer of zelfs op iemand zijn been. Dit gedrag verdwijnt na castratie.

Voorkomen van ongewenste nestjes

Hoewel eigenaars van reuen hier zelf niet rechtstreeks hinder van ondervinden, moeten zij toch hun verantwoordelijkheid nemen. Door hun dier te laten castreren, voorkomen zij dat een ander met de ‘last’ zit.

Verminderde neiging om te markeren

Reuen bakenen hun territorium af door het onder andere te markeren met urine. Reuen doen dit door heel vaak te plassen met de achterpoot opgetild.  Wanneer ze dit ook binnen in huis beginnen te doen, wordt het pas problematisch. Wanneer zij echter op voldoende jonge leeftijd gecastreerd worden, komt dit gedrag bijna niet voor.
Ze hebben op wandeling ook veel minder de neiging om elke paar meter te blijven staan om te snuffelen.  Ook vermindert of verdwijnt het typische gedrag van het oplikken van urine van teven.

VOORDELEN OP LANGE TERMIJN
Verdwijnen van een voorhuidontsteking
Een voorhuidontsteking is een veel voorkomende aandoening bij reuen. Dit komt doordat niet-gecastreerde reuen hun penis vaak uitschachten waardoor bacteriën in de voorhuid terecht komen. Reuen met een voorhuidontsteking verliezen vaak druppels geel-groene etter uit de penis. Een voorhuidontsteking is op zich geen erge aandoening zolang het bij een milde infectie blijft. Een voorhuidreiniger kan in deze gevallen vaak helpen, hoewel het de infectie niet geneest . Er treedt immers constant herinfectie op. Daarom is castratie in de meeste gevallen de enige oplossing.

Voorkomen en oplossen van prostaathyperplasie
Onder invloed van testosteron kan de prostaat sterk opzwellen (= hyperplasie). Hierdoor barsten kleine bloedvaatjes met als gevolg dat de reu kleine druppeltjes bloed verliest onafhankelijk van het urineren. Je herkent dit dus doordat je bloeddruppeltjes op zijn slaapplaats of op de vloer terugvindt.

Deze zwelling is goedaardig en komt heel vaak voor bij niet gecastreerde reuen , maar ze kan wel gevolgen hebben. Wanneer de prostaat sterk opzwelt, kan hij de urinebuis en zelfs de darm dichtduwen waardoor de reu moeite krijgt met plassen en stoelgang maken. Typerend is plots afgeplatte mest. Deze aandoening kan voorkomen worden door de reu te laten castreren.

Voorkomen en oplossen van peri-anale adenoma’s

Dit zijn goedaardige tumoren die op de anusrand ontstaan. Ondanks dat zij goedaardig zijn, kunnen zij sterk groeien, openbarsten en geïnfecteerd geraken. Deze tumoren groeien onder invloed van testosteron. Door te castreren verdwijnt de testosteron en dus ook de adenoma’s.

Voorkomen van peri-anale hernia’s
Testosteron zorgt ervoor dat de bekkenbodemspieren verweken. Hierdoor kunnen de darmen en/of de blaas in de opening van de spieren wegzakken en eventueel beklemd geraken. Dit is een spoedgeval en moet dus onmiddellijk behandeld worden.
Een gecastreerde reu produceert geen testosteron waardoor er geen of veel minder verweking optreedt.

Testikeltumoren
Een andere aandoening die we regelmatig zien bij niet gecastreerde reuen is een testikeltumor. Deze tumor is verantwoordelijk voor een hogere productie testosteron met alle bovengenoemde gevolgen.
Een testikeltumor kan je herkennen doordat de ene teelbal groter wordt, en de andere juist krimpt. Castratie is in dit geval de enige oplossing.

NADELEN

Veranderende vachtstructuur
Bij gecastreerde reuen bestaat er kans op verandering van de vachtstructuur. Dit komt vooral voor bij langharige rassen. Typische voorbeelden zijn de Spaniels en de Setters.
De vacht kan donziger en krulliger worden en soms moeilijker te onderhouden.

Niet meer mogen deelnemen aan hondenshows
Bij de meeste shows mogen enkel intacte (niet gecastreerde) reuen deelnemen. Is uw reu gecastreerd, zal hij dus afgekeurd worden voor de show.

WANNEER CASTREREN?
Een reu kan vanaf 6 maanden gecastreerd worden. Hoe sneller je hem laat castreren, hoe meer effect er van de castratie te zien is.