Bang voor vuurwerk?

Onze huisdieren houden niet van een knallend nieuwjaar!

Wanneer het einde van het jaar nadert, kijken veel mensen uit naar lekker eten en drinken en vaak ook naar het kijken naar vuurwerk. Onze honden genieten van dit laatste echter heel wat minder. Zij beginnen luid te blaffen, lopen het hele huis rond of kruipen juist bang weg in een hoekje, ze worden plots onzindelijk, asielen krijgen tal van meldingen van honden die weggelopen zijn, … .

Waarom zo bang?

Alle dieren zijn bang voor  luide knallen als ze hier niet mee hebben leren omgaan. Dat geldt voor ons mensen trouwens evengoed. Jonge honden leren vooral in de eerste drie tot zes maanden omgaan met allerlei soorten stimuli (prikkels). Zaken waar zij in die eerste drie tot zes maanden geen of een slecht contact mee hadden, zien ze later vaak als een mogelijk gevaar of als iets om bang van te zijn. Het is echter niet zo voor de hand liggend om uw dier op een postieve manier in contact te brengen met vuurwerk of onweer. Veel honden zijn daardoor al enkele maanden of jaren oud wanneer ze voor de eerste keer vuurwerk horen. Omdat ze hier niet hebben mee leren omgaan toen ze nog jonger dan 6 maanden waren, zijn ze hier vaak heel bang voor.

Daarbij komt ook dat de knallen van vuurwerk en onweer heel bedreigend overkomen.

Wat is hieraan te doen?

De voorbereiding

  • Laat uw hond op tijd uit en houd hem steeds aangelijnd. Vaak zijn er al enkele vroege feestgangers of kinderen die ‘bommetjes’ of kleine vuurwerkpijlen afschieten.
  • Zorg er voor dat uw hond niet meer kan ontsnappen. Dieren die heel bang zijn of in paniek raken, kunnen wild tekeer gaan en deuren openbreken die ze anders niet open krijgen of over hekken springen waar ze nog nooit zijn over geraakt. Verzeker uzelf er dus van dat uw hond onmogelijk weg kan.
  • Vaak voelen katten en honden zich veiliger als ze ergens weggestopt zitten. Zorg er dus voor dat uw hond ergens kan schuilen indien hij angstig wordt. Gooi bijvoorbeeld een hoop dekens bij elkaar op de plaats waar uw hond graag gaat liggen zodat hij zich hierin kan verstoppen of zet een doos waarin uw kat kan wegkruipen.
  • Tracht het geluid zoveel mogelijk te dempen door bijvoorbeeld de rolluiken neer te laten,  de radio- of tv op te zetten, … .

Afleiding

Tijdens onweer of wanneer u zelf het vuurwerk niet per se hoeft te zien, kan u met uw dier beginnen spelen. Lok hem, laat hem brokjes zoeken of speel (binnen!) zijn lievelingsspelletjes met hem. Hierdoor concentreert hij zich op iets anders dan op het lawaai buiten. Dit lukt uiteraard alleen bij dieren die een matige angst hebben, bij dieren die in paniek slaan of erge schrik tonen, zal afleiding niet werken.

Voorkomen door training

Hoewel bovenstaande trucjes wel kunnen helpen om uw hond op dat moment te helpen, is het beste nog altijd om uw hond te leren omgaan met het geluid van vuurwerk of onweer. Hiervoor moet hij leren dat deze geluiden geen gevaar betekenen. Dit wordt ook desensibiliseren genoemd (minder gevoelig maken). Desensibilisatie bereikt u door uw hond te trainen. Met deze training moet u reeds enkele maanden op voorhand beginnen. Het komt erop neer dat u begint met het geluid van onweer of vuurwerk heel stil af te spelen en geleidelijk het volume op te drijven.

Belangrijk bij de training is het op het juiste tijdstip opbouwen van het geluid en dit regelmatig te laten afspelen. Vraag ons om advies of begeleiding indien u van plan bent een dergelijke training met uw hond te volgen. Het vergt misschien enkele weken tot maanden geduld en tijd van u, maar u kan daarna wel een dier hebben dat niet meer of veel minder angstig is bij luide knallen zodat zowel u als uw dier geholpen zijn.

Het is geen goed idee uw dier te forceren zich bloot te stellen aan vuurwerk of onweer wanneer hij hier heel bang voor is. Hoewel deze techniek (flooding) bij sommige problemen kan werken, is dat hier niet het geval. De angst wordt vaak groter en het dier kan in totale paniek slaan en zichzelf of iemand anders verwonden

Medicatie

Voor dieren die niet overdreven maar toch een beetje bang of onrustig zijn bij vuurwerk, kan een DAP verdamper helpen. U steekt deze enkele dagen voor het vuurwerk in op een hoogte die niet boven de hond uitkomt. De feromonen die verspreid worden hebben een geruststellende werking op uw dier. Deze verdampers kan u bij ons verkrijgen.

Een andere mogelijkheid is het geven van Zylkene capsules. Deze capsules hebben stress verlagend effect waardoor uw dier beter met de knallen zal kunnen omgaan.

Indien u weet dat uw dier zeer angstig wordt en daarbij de boel opstelten kan zetten of weg durft lopen, kan het aan te raden zijn echte kalmerende medicatie te geven. Kom hiervoor gerust bij ons langs, dan bepalen wij welke medicatie het beste bij uw dier past.