Het conditieconsult

U wilt natuurlijk het beste voor uw geliefde huisdier, wij ook.
Daarom bieden wij u graag onze beste service aan: het Conditie Consult.
Dit is een jaarlijkse controle, waarbij wij uw huisdier uitgebreid onderzoeken.
Want ook voor uw huisdier geldt dat voorkomen beter is dan genezen.

Een vaccinatie geven is maar een klein onderdeel van de jaarlijkse controle.

Maar zeker zo belangrijk is de volledige controle van uw huisdier.
Het conditie consult bevat vaste onderdelen, zoals de meest
noodzakelijke vaccinaties en de algemene controle van belangrijke functies.

Kortom, complete zorg: vanaf de eerste wankele stapjes tot en met de verdiende oude dag. Dit zijn in het kort de hoofdpunten van het conditie consult.

In nauw overleg met u, bekijken we welke inenting uw huisdier nodig heeft. Op basis van de leeftijd en de individuele omstandigheden stellen we een passend vaccinatieschema op.

Inenten op maat noemen we dat.

Door de betere vaccinaties en de betere kennis van de verschillende ziektes is het niet meer nodig om elk jaar alle vaccinaties te geven. Het is echter cruciaal dat er ook niet te weinig gegeven wordt.
Wij zien nogal eens dat een jong dier slechts één maal zijn basisvaccinatie krijgt, vb op 12w. Dit is absoluut niet genoeg en zal dan ook geen volledige bescherming kunnen geven. Daarnaast zijn voor sommige ziekten geen jaarlijkse boosters meer nodig.

Wij adviseren u bij deze moeilijke materie.

Is uw huisdier sneller moe, heeft hij last van kortademigheid, slaapt hij meer dan anders? En hoe zit het met zijn eetlust? Drinkt hij meer of juist minder? Deze en andere vragen komen allemaal aan de orde bij het controleren van de algehele conditie.

Klopt het hartje van uw huisdier regelmatig, is er geen geruis te horen? Is de ademhaling en de uithouding goed? Komen er geen slijmen uit de neus, niest of hoest uw dier meer dan anders?

Vele vragen waarop een antwoord moet gevonden worden.

Als uw huisdier last heeft van jeuk, van kale plekken of extra verhaart, kan dat wijzen op parasieten of op een andere aandoening. Hoe dan ook, we controleren zijn vacht, voelen of er knobbels zijn en kijken de oren en ogen na.

Sterke en gezonde tanden en kiezen is voor huisdieren net zo belangrijk als voor mensen. Wanneer uw hond of kat een slecht gebit heeft, zal uw huisdier meer moeite hebben bij het eten, kauwen, kluiven en slikken. Soms is een slechte adem het enige dat u zal merken. Het is opvallend hoe sommige dieren, ondanks een reeds gevorderde tandvleesontsteking, toch nog gewoon blijven eten.
Deze infectie kan uitbreiden naar hart en nieren als er niet tijdig iets aan gedaan wordt.
Klik hier voor info over tandverzorging: de hondde kathet konijn en knaagdieren.

Een goede voeding en daarmee ook een goed gewicht is belangrijk om de algehele conditie van uw huisdier op peil te houden. Door overgewicht kunnen er sneller bepaalde ziektes ontstaan. Vandaar dat wij ook het gewicht van uw huisdier controleren.

Jeuk en een slechte conditie zijn al lastig genoeg, maar parasitaire aandoeningen kunnen ook een bedreiging zijn voor de mens. Tijdens het conditie consult besteden wij speciale aandacht aan parasieten, ook aan parasieten die ziektes veroorzaken die op de mens kunnen overgaan.

Zo zijn er parasieten die langs de buitenkant leven (ectoparasieten) zoals vlo, teek, schurftmijt,.., en die in de darmen of zelf in het hart van uw huisdier leven (endoparasieten)
Er zal een behandelingsschema worden voorgesteld dat afgesteld is op uw huisdier in zijn unieke omgeving

Maakt uw huisdier goed en regelmatig mest ? Moet hij hard persen of signaleert u juist het tegenovergestelde? Heeft hij soms een gespannen buikje of produceert hij extra veel gas? Veel van deze problemen kunnen te maken hebben met parasieten maar ook met eventuele reacties op bepaalde toegevoegde stoffen in de voeding.

Krijgt uw huisdier de goede voeding voor zijn leeftijd en gewicht ? Is uw dier niet te zwaar of juist niet zwaar genoeg? Er zijn vele verschillende voeders op de markt. Kan je door het bos de bomen nog zien? Wij zullen extra aandacht besteden aan dit zeer belangrijk aspect van zijn gezondheid en u alle nodige uitleg geven wat betreft de juiste voeding.
PS: in de praktijk kan u buiten speciale voeding die gemaakt is voor dieren met een bepaald probleem (Nier-, lever-, maag-darm-, huid-, of andere problemen) ook onderhoudsvoeding kopen die past bij uw hond , kat , konijn of cavia. Deze voeding heeft enkele unieke voordelen. Wij geven er graag alle uitleg over.

Functioneert alles nog goed bij uw huisdier? Zaken waar we op moeten letten zijn de kleur van de urine en of uw huisdier vaker moet plassen. Komt er afscheiding uit de geslachtsdelen?  Komt er soms bloed uit de penis? Is een teef regelmatig loops of kan je ze beter laten steriliseren?

Dit omvat naast de beenderen ook de spieren, pezen, ligamenten, gewrichten… Soms is het overduidelijk dat er een probleem is. Een gebroken poot valt moeilijk te missen, maar soms komen de problemen zeer geleidelijk, vb. artrose. Bij een tijdige behandeling kan de levenskwaliteit enorm verbeterd worden.

Het kan zijn dat we bepaalde problemen niet zomaar kunnen zien en dat een meer grondig onderzoek nodig is. Deze kunnen tijdens het consult besproken en aangeraden worden.
Soms kan het nodig zijn om een bloedstaal te nemen om de functie van bepaalde organen na te gaan of kan het nodig zijn dat en radiografisch of echografisch onderzoek nodig is. Hiervoor kan dan een afspraak gemaakt worden.

Anders nog iets?

Het conditie consult omvat een uitgebreide checklist en geeft een uitstekend beeld van de gezondheidstoestand van uw huisdier. Hoe compleet het consult ook is misschien wilt u dat de dierenarts speciale aandacht besteedt aan iets dat u is opgevallen bij uw huisdier.
Noteer u vragen.

Besluit

De tijd van een snelle spuit tijdens de jaarlijkse “vaccinatie” is voorbij.
Er valt heel wat te controleren tijdens het jaarlijkse conditie consult. De vaccinatie is maar een fractie van de hele consultatie. Vele onderzoeken zorgen ervoor dat aan bepaalde problemen preventief iets kan gedaan worden met een langer en gezonder leven voor uw huisdier.

Ook bij bezoek voor een welbepaald probleem zal uw dierenarts ook steeds een snelle algehele controle doen van uw huisdier. Het hele lichaam met al zijn verschillende organen is immers één geheel en een aandoening in een bepaald orgaan kan steeds invloed hebben op andere organen.

Al onze dierenartsen zullen u steeds alle informatie geven.

Dr. Karl Verswijvel
Dr. Caroline Heuvels
Dr. Lies Van de Leest